Janos, Dimitri, Jasper, Arthur en Joeri, klaar om gasten te ontvangen. Foto: JID Janos, Dimitri, Jasper, Arthur en Joeri, klaar om gasten te ontvangen. Foto: JID

Brouwers openen café met gezellige naam: “Het belangrijkste is dat onze gasten op hun gemak zijn”

Dok Brewing Company trekt richting centrum. De brouwers openen een gezellig café in Oudburg met de dankbare naam De Welkom. Niet de zoveelste hippe kroeg, maar gewoon een gezellig café. “Vroeger had je in elk dorp een café dat zo heette”, glundert brouwer Janos. “Het is cultureel erfgoed dat we in leven willen houden.”

Vijf jaar geleden startten Janos De Baets (33), Dimitri Messiaen (52) en zijn zoon Arthur Messiaen (25) Dok Brewing Company op in Dok Noord. Zaterdag openen ze een gloednieuw café in Oudburg. Op de plek waar Brouwbar was, een andere brew pub. “Zij wilden hun café sluiten, maar ze wilden dat het binnen de Gentse bierfamilie bleef”, zegt Janos. “Daarom hebben ze contact met ons opgenomen.”

Het trio had meteen interesse om daar een tweede pub te openen, dichter bij het centrum. In een leuke straat met veel restaurants, maar weinig cafeetjes. ‘De Welkom’ was meer dan welgekomen. “Vroeger had je in elk dorp wel een café dat zo heette. Zoals je ook cafés had die De Sportvriend of De Reisduif heetten, maar die zijn allemaal aan het uitsterven. Wij willen dat soort cultureel erfgoed in leven houden. Vandaar dat De Welkom geen hippe bruine kroeg is, maar gewoon een gezellig café. Het belangrijkste is dat de gasten zich op hun gemak voelen.”

Bier nerds

Jasper en Joeri zijn de gezichten van de nieuwe bar, zij zullen het openhouden. Dimitri noemt ze ‘bier nerds’ en dat is maar goed ook want daar ligt de focus nog steeds op. Vooral het bier van Dok Brewing Company. Vers aangeleverd van de brouwerij die anderhalve kilometer verderop ligt. “Speciaal voor het nieuwe café hebben we een nieuw bier gebrouwen: Welkom”, zegt Dimitri tussendoor.

Geen bierliefhebber? Dan nog kan je in De Welkom terecht voor wijn, cider of een cocktail op tap. Allemaal van kleine, ambachtelijke producenten. “We willen hier meer inzetten op aperitief”, klinkt het. “Frisdranken serveren we niet, maar wel bruiswater met siropen van Mrs. Peacock. En dan zijn er no hapjes zoals charcuterie en kaas van Het Hinkelspel.”

Zaterdag is de grote opening van De Welkom. Vanaf dan is het café elke week open van woensdag tot en met vrijdag vanaf 16 uur en in het weekend vanaf 11 uur.