“De huidige brouwzaal, bestaande uit prachtige koperen brouwketels, viert bijna haar honderdste verjaardag. Maar deze botst evenwel op haar limieten, niet alleen in maximale capaciteit maar ook naar energieverbruik en ergonomie”, vertelt woordvoerder Thomas Lauwaert. “Om de grenzen te blijven verleggen, dringt een nieuwe brouwzaal zich op. De nieuwe brouwketels zullen een jaarlijkse capaciteit van 200.000 hectoliter aankunnen, wat meteen een verdubbeling is van het huidig volume. Maar ook op vlak van duurzaamheid zullen gigantische stappen genomen worden resulterend in minder stoomverbruik, minder watergebruik en minder warmteverlies. Dat laatste is dan weer een win voor de brouwers en operatoren. Zij zullen kunnen werken in meer ergonomische omstandigheden. De smaak blijft zijn vertrouwde unieke karakter behouden dankzij nauwkeurige controle en sturing door onze meesterbrouwers.”
Veertien generaties
“De site in het centrum van de Vlaamse Ardennen is uniek en hoofdzakelijk gevormd in de jaren ’30 van de vorige eeuw”, blikt Thomas Lauwaert terug. “Meerdere generaties Roman hebben hun stempel gedrukt op de brouwerij. Met respect voor het verleden en duurzaamheid als voorwaarde gaat speciale aandacht naar de inplanting van de nieuwe brouwzaal. Die zal als centraal kloppend hart haar plaats opeisen binnen het historische kader. De plannen zijn van de hand van 360° architecten uit Gent. De brouwzaal wordt aangeleverd door GEA, een Duitse referentie op wereldvlak. De eerste brouwsels zullen in het najaar van 2024 opgeleverd worden.”
Sluitstuk van productiegedeelte
De nieuwe brouwzaal is het sluitstuk van een investeringsproject waarbij de volledige productie vernieuwd zal zijn over een periode van tien jaar. De financiële investering bedraagt vijftien miljoen euro. “Hiermee onderstreept Brouwerij Roman de ambitie om klaar te zijn voor de verdere toekomst”, besluit Thomas Lauwaert.