256362934_272281774700656_185910650005744127_n

Brouwerij ‘Iedereen Bavo’ lanceert tweede abdijbier in 6 maanden tijd

EVERGEM - Amper 6 maanden nadat ze hun blonde abdijbier lanceerden, voegen vader Joeri (48) en zoon Lauren (24) van brouwerij 'Iedereen Bavo' uit Evergem een bruin abdijbier toe aan hun assortiment. Vanaf december zal het te vinden zijn in de winkelrekken en in tal van Gentse horecazaken. Het is ondertussen al meer dan 130 jaar geleden dat de monniken van de Sint-Baafsabdij de laatste flesjes bier hebben gebrouwen in deze Gentse abdij. Vader en zoon brengen met hun bieren Bavo Blond en nu ook met Bavo Bruin, ode aan de prachtige abdij en zijn rijke biergeschiedenis.

“We wisten reeds van bij de start dat we het plan hadden om naast het reeds bekroonde blonde abdijbier tevens een bruine variant te brouwen. De inspiratie voor beide bieren kwam er door de vondst van een aloude brouwmethode uit 1253, die brouwmethode hebben we teruggevonden in de archieven van de Gentse Universiteit”, vertellen Lauren en Joeri.

Door de eeuwen heen brouwden de monniken van de Sint-Baafsabdij abdijbier, jammer genoeg werd omstreeks 1890 de productie hiervan stopgezet. Het waren zachte en mild hoppige bieren, die bijzonder populair waren bij de Gentenaren. Vanwege de passie en de geschiedenis van dat lekkere abdijbier hunkerden vader en zoon om die traditie verder te zetten, als ode aan de Sint-Baafsabdij en zijn monniken. Het aloude recept van toen werd door Joeri en Lauren aangepast aan de moderne brouwtechnieken van vandaag met respect voor de brouwmethode van eeuwen geleden.

Abdijbier

In België zijn er slechts een dertigtal abdijbieren. “Abdijbier is eigenlijk geen echte biersoort. Het gaat hier over bieren die onder bepaalde voorwaarden worden gebrouwen buiten de muren van een abdij, weliswaar een abdij mét brouwgeschiedenis”, legt Joeri uit. “Dit in tegenstelling tot de 6 Belgische Trappisten die volgens traditie nog steeds binnen de abdijmuren worden gebrouwen.”

Om het label en de erkenning als abdijbier te ontvangen moet den aam van het bier onmiddellijk gelinkt zijn aan de abdij en moet er in het verleden een brouwgeschiedenis hebben bestaan binnen de muren of in de directe nabijheid van de abdij.

De opbrengsten van de Bavo-biertjes worden besteed aan sociale werken en goede doelen, naar het goede voorbeeld van de H. Bavo, die zijn rijkdom verdeelde onder de armen in Gent. Brouwerij Bavo schenkt deels de opbrengsten aan vzw #Pirlewiet en vzw #Uilenspel, twee vzw’s die zich in zetten om kinderarmoe te bestrijden.

Bavo Bruin

Het nieuwe bruine biertje wordt gebrouwen met gebrande mout en heeft een romige schuimkraag met een alcoholpercentage van 7,2%. “We zijn blij dat ons gamma nu volledig is met zowel een bruin, als een blond abdijbier. Nu hebben we voor ieder wat wils”, klinkt het bij vader en zoon.