Afbeelding5 Foto Belga

Brouwerij Huyghe in proces met leverancier, en dat kan gevolgen hebben voor de tapkranen

GENT, MELLE - Brouwerij Huyghe uit Melle is verwikkeld in forse juridische procedure met een Nederlandse CO2-leverancier. Door de prijsstijging van gas dreigt die niet meer te leveren en dat pikt de producent van Delirium tremens niet. “We blijven vechten als leeuwen om open te blijven”, zegt CEO Alain De Laet.

Door de droogte en de oorlog in Oekraïne keldert de gasproductie op de internationale markten. Dat leidt tot stevige prijsstijgingen. De Nederlandse leverancier van CO2 aan brouwerij Huyghe in Melle besliste daarom de aanmaak van CO2 terug te schroeven en een forse prijsstijging door te voeren.

“Ze willen nog wel leveren, maar per ton moeten we plots 3.100 euro meer betalen”, legt CEO Alain De Laet uit. “Dat betekent een stijging van 375.000 euro naar 5 miljoen euro op deze uitgavenpost. Dan moeten we een pintje verkopen voor 5 euro en dat gaan we natuurlijk niet doen.”

Dwangsom van 500.000 euro

Brouwerij Huyghe begon een juridische procedure tegen de Nederlandse producent. Via een procedure in kortgeding kon Huyghe afdwingen dat het Nederlands bedrijf van CO2 moest blijven leveren tegen een dwangsom van 500.000 euro per dag, maar daartegen zijn ze in beroep gegaan.

Deze zaak werd woensdag voor de ondernemingsrechtbank in Gent behandeld. “We vragen om het contract na te leven”, pleitte advocaat Jean-Jacques Gernay. “De leverancier wou van de ene dag op de andere dag het contract veranderen en meer geld vragen voor de levering van CO2.”

De Nederlandse producent beroept zich daarvoor op het principe van overmacht. “Maar het contract is duidelijk”, gaat advocaat Gernay verder. “Contractueel kan pas na dertig dagen zo’n verandering in prijs doorgevoerd worden en niet zoals nu: direct met het mes op de keel. Dat vechten we aan.”

Brouwerij blijft open

De uitspraak omtrent het beroep wordt in de loop van volgende week verwacht. Het dispuut tussen brouwerij Huyghe en de Nederlandse producent zorgde ook voor veel onzekerheid. CEO Alain De Laet vreesde dat ze geen CO2 meer gingen leveren en dat de productie van bier zou stilvallen.

“Deze week is er gelukkig alsnog geleverd geweest”, legt De Laet uit. “Voorlopig kunnen we tot maandag blijven werken, maar het zijn onzekere tijden voor ons. We wachten het verloop van deze juridische procedure af, maar we zullen blijven vechten als leeuwen om open te kunnen blijven.”