HOPSASAM Foto: HopSaSam

Brouwerij HopSaSam slaat de handen in elkaar met Roemeense Oriel Beer

OUDENAARDE – Brouwerij HopSaSam heeft de handen in elkaar geslagen met het Roemeense Oriel Beer om wilde gistcellen op te kweken in een labo en er in Roemenië een Oud Bruin bier mee te brouwen.

Het project AYCBR, wat staat voor Ascomycota, Yeast Cultivation from Belgium tot Romania, kan rekenen op steun van het Europese Erasmus+ Programme. Het internationale project waar brouwerijen HopSaSam en Oriel Beer aan samenwerken omvat het opkweken en internationaal uitvoeren van ascomycota, een gist- en bacteriefamilie. In Roemenië wordt in de installatie van Oriel Beer een nieuw bier in de oer-Vlaamse Oud Bruin-stijl gebrouwen met de wilde gisten uit Oudenaarde.

Later dit jaar stellen de brouwers het nieuwe bier voor en maken ze de resultaten van dit experiment bekend. Daarnaast verzorgden Sam Vanderstraeten (HopSaSam) en Koen Van Lancker van Brouwerij ‘t Verzet over dit internationale project al een trainingsdag, waarvoor brouwers uit heel Roemenië en enkele naburige landen naar Boekarest reisden.