Het Litouwse technologiebedrijf spitst zich toe op infraroodlichtbronnen voor uiteenlopende toepassingen: van nachtkijkers tot toestellen die gassen detecteren in graansilo’s. In 2017 zag de eerste Vlaamse vestiging van Brolis het licht in de Arteveldestad. Dat gebeurde in samenwerking met het Photonics Research Center van de Universiteit Gent. “Want de onderzoeksgroep in Gent behoort tot de wereldklasse binnen deze technologie”, vertelt senior engineer Andreas De Groote, die zelf doctoreerde in de fotonica.
Insourcen
Naast Andreas zijn er zeven medewerkers actief in de Gentse tak van Brolis. “Ons bedrijf is gespecialiseerd in high-tech optische sensoren”, gaat De Groote verder. “Op basis van een eigen halfgeleiderplatform ontwikkelde dit bedrijf miniatuurlasers die in groot volume kunnen geproduceerd worden.”
“Met deze technologie kunnen we infraroodspectroscopie doen (de meting van de interactie van infraroodstraling met moleculen, red.) met wearables. Zo kunnen we melk analyseren om de gezondheid en productie van melkkoeien te verbeteren, of real-time bloedanalyses uitvoeren.”
Het Litouwse moederbedrijf wil nu extra investeren in de Gentse tak om deze spitstechnologie verder uit te bouwen. “Momenteel zit onze R&D in clean rooms die we huren van de universiteit. Dat is onvoldoende als we willen opschalen. We willen zowel de fysieke ruimte van onze R&D als ons team uitbreiden. Daardoor zullen we niet langer afhankelijk zijn van externe partners, en kunnen we fases in het proces insourcen.”