Thee maken met inheemse kruiden en bloemen, een innovatieve aanpak om de biodiversiteit op de Vlaamse landbouwgronden te herstellen. Het levert Brecht Herteleer van (On)kruid een selectie op voor het pitchevenement van Love Tomorrow, de duurzaamheidsconferentie van Start It @ KBC op het terrein van Tomorrowland, dat niets te maken heeft met het festival. Start it @ KBC is een initiatief dat Belgische start-ups ondersteunt en hen in contact brengt met grotere bedrijven.
Het beloftevolle idee van de jonge ondernemers past perfect binnen het vijftiende luik van de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s): ‘Leven op het land’. “Wij geloven dat elk kopje (on)kruidenthee een stap is naar een toekomst waarin biodiversiteit en landbouw hand in hand gaan”, vertelt Brecht. “De selectie voor Love Tomorrow is een enorme erkenning van onze inspanningen.”
Lees ook: “Doe mij maar een kopje onkruidthee”: opvallende start-up maakt meteen kans op prijs
Brecht richtte (On)kruid nog maar een jaar geleden op met Torsten Martens en Anthony Denayer. De twee zijn enorm fier op hun halve hectare grote veld vol (on)kruiden. Er zoemen talrijke bijen, hommels en vlinders doorheen. “Niet lang nadat de inheemse kruiden en bloemen begonnen te groeien, keerde die biodiversiteit terug. Voor ons zijn de onkruiden geen ongewenste gasten, maar gastheren.”
Of ze dat idee verkocht krijgen op Love Tomorrow? “We denken van wel. Het was sowieso al een overwinning om hier te mogen staan en mijn verhaal op zo’n authentiek mogelijke manier te kunnen doen voor 200 luisteraars.”
Terugkerende biodiversiteit
“Zo ontstaat een internationaal ecosysteem aan ondernemers, die snel en duurzaam kunnen groeien”, legt Martens uit. “We kijken ernaar uit om ons verhaal te delen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan.”
“Voor ons zijn de onkruiden geen ongewenste gasten, maar gastheren”
Brecht Herteleer
De twee gingen er in gesprek met grote spelers als Aveve en Arvest, en hoopten naast potentiële investeerders vooral verkoopkanalen te vinden. “Iedereen kan helpen door onze kruidenthee te drinken”, gaat Herteleer verder. “Zo krijgen we de financiële middelen en reikwijdte om te groeien in ons aanbod aan thee, meewerkende boeren en dus een groeiende biodiversiteit op de Vlaamse velden.”
Voor die boeren hangt daar een mooi pakket aan praktische voordelen aan. Zo zullen ze door de aanleg van bloemenranden en kruidenstroken niet alleen een nieuwe bron van inkomsten aanboren, maar zorgt de terugkerende biodiversiteit ook voor herstel van de grond. “Denk daarbij aan bijen die de verschillende gewassen bestuiven, of hun natuurlijke vijanden die pesticiden quasi overbodig maken.”
“Sinds we de Cera Social Impact Award wonnen, kregen we al heel veel berichten binnen van landbouwers die mee willen stappen in ons project.” Die prijs won (On)kruid door hun samenwerking met Spoor 5, een sociale werkplek onder het station van Landegem. “Het is heel mooi om te zien dat zij hun velden willen herstellen, die door de hoge kwantiteitseisen van de markt toch wel kapot geteeld worden”, besluit Herteleer.