Voor CSRD-plichtige bedrijven lopen de kosten voor externe consultants op tot 27.000 euro per jaar. Daarnaast spenderen ze gemiddeld 77 mandagen aan de rapportage, met een verwachte stijging naar 134 mandagen in 2025. Ook kmo’s, die geen rechtstreekse rapporteringsplicht hebben, worden geraakt door een zogenaamd “watervaleffect”: grote bedrijven kloppen bij hen aan voor data. Deze kmo’s kunnen hierdoor tot 10.000 euro extra kosten maken, exclusief hun interne tijdsinvesteringen.
Lees ook: Bouwsector blijft het moeilijk hebben: “Het zal het vierde opeenvolgende slecht jaar worden”
Veel bedrijven ervaren de rapportering als erg complex. Ze geven een gemiddelde score van 7,7 op 10 voor de administratieve last. Bovendien worden bestaande certificaten, zoals de CO2-prestatieladder of ISO-normen, vaak niet erkend door auditors. Hierdoor moeten bedrijven dezelfde informatie dubbel aanleveren, wat de kosten en frustraties verder verhoogt.
Zo’n 100.000 kmo’s in de bouwsector zullen indirect te maken krijgen met de CSRD-eisen. Maar 7 op de 10 CSRD-plichtige bedrijven verwacht dat hun kleinere onderaannemers niet in staat zullen zijn de gevraagde data tijdig of correct te leveren.
Papieren duurzaamheid
Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens waarschuwt dat de regels de duurzaamheid dreigen te beperken tot “papieren duurzaamheid”. Hij vraagt om meer ondersteuning en eenvoud voor bedrijven. “Sectorale standaarden met generieke waarden, bijvoorbeeld uitgewerkt door Buildwise, kunnen de administratieve last verlichten. Daarnaast moeten bestaande certificaten erkend worden om dubbele audits te vermijden.”
Hoewel er garanties zijn dat kmo’s niet meer informatie hoeven te geven dan de vereenvoudigde standaarden (VSME) vereisen, vraagt Bouwunie zich af hoe haalbaar deze belofte in de praktijk is. “Zonder aanpassingen zullen veel bedrijven handenvol geld en tijd verliezen, terwijl de focus op échte duurzaamheid dreigt verloren te gaan,” aldus Waeytens.
De bouworganisatie pleit voor eenvoudiger en duidelijker regels om bedrijven niet nodeloos op kosten te jagen en duurzaamheid praktisch uitvoerbaar te maken.