Op zondag 6 mei is het opnieuw Open Wervendag. In Oost-Vlaanderen nemen maar liefst 26 werven deel. Zo kan je zondag onder meer een kijkje nemen in enkele innovatieve en milieuvriendelijke woonprojecten, een gerenoveerd stadstheater, twee scholen en een crematorium.
Met deze imagocampagne van de Confederatie Bouw, die nu al voor de 12de maal georganiseerd wordt, willen ze het vakmanschap in de bouw in de kijker zetten. De deelnemende bouwprojecten zijn “toon”-projecten/werven die dit vakmanschap, de technologische vernieuwingen en jobs op Open Wervendag expliciet promoten. Vorig jaar nog waren er 82.000 bezoekers, een record.
Iedereen is vrij de werven te bezoeken tussen 10u en 17u. Voor enkele werven is het verplicht vooraf in te schrijven. Een overzicht van deze werven vind je www.openwervendag.be.
De highlights in Oost-Vlaanderen
De stad van morgen is een plek die wonen, werken en ontspannen combineert. Een kwestie van autoverkeer te vermijden. Gent speelt volop in op die trend. Maar ook daarbuiten vind je verbluffende bouwwerken.
Beenderen onder het crematorium
Een gebouw waar emoties hoog oplopen. En dat in een koud en hard materiaal als beton. Het lijkt een contradictie. Net als de grootte van dit project door Jan De Nul, die contrasteert met de verfijning waarmee de werken zijn uitgevoerd. Voor het nieuwe crematorium is 6.000 m² ingepalmd. De gevels zijn 8 meter hoog en werden opgetrokken in warm-grijs zichtbeton. Ondanks het formaat is de belijning in de wanden een waar millimeterwerk. Een afgebakend traject voert je via de begroetingsruimtes en aula’s langs de ovenruimte waar de drie ovens al ter plekke zijn. Markant detail: archeologisch onderzoek wees uit dat hier wellicht ooit een offerkuil was.
Buitenkamer in de haven
Er was een tijd dat vernieuwing betekende dat het verleden genadeloos werd uitgewist. Niet zo voor de “Oude Dokken” in Gent. Daar is BAM Constructors volop bezig aan een passiefgebouw, waarin naast een kinderdagverblijf ook een buitenschoolse kinderopvang, een school en een “sportkooi” komen. Een constructie van 18 meter hoog. Maar noem het geen massieve blok. Want tegen het gebouw wordt een metalen roostering gezet, die straks volledig wordt ingepalmd door de begroeiing. Wat er ook komt, zijn voetgangers- en fietsersbruggen om het nieuwe stadsdeel te verbinden met de rest van Gent. En wanneer alles klaar is, zullen historische havenkranen een soort uitkijkpost vormen voor bewoners en bezoekers. Veel te beleven dus.
Ondergrondse rockzaal
Hoe komt het dat van een grootschalige renovatie zo weinig te zien is? Heel eenvoudig: omdat de zware machines van Furnibo vooral binnen ingezet worden. Een spectaculair zicht in het sowieso al spectaculaire Genste Wintercircus. Er komen een demonstratie- en tentoonstellingsruimte, een dakrestaurant en kantoren. Maar het meest indrukwekkend is toch wel de concertzaal die plaats zal bieden aan 500 bezoekers en 8 meter onder de grond zal zitten. Een technisch huzarenstuk dus.
HoGentse Gebouw T
Het Gebouw T, dat door STRABAG voor de HoGent wordt gebouwd, is een hoogtechnologische en architecturale parel van 12.000 m². Vanaf 2019 wordt het onder meer de nieuwe thuishaven voor de studenten van de faculteit Mens en Welzijn. Het nieuwe Gebouw T zal opvallen door elegante composieten lamellen aan de gevel. Bijzonder is dat de stukken recht worden aangeleverd en in sommige gevallen ter plekke in hun definitieve vorm gebogen. Daarnaast wordt ook de centrale binnenruimte met indrukwekkende draaitrappen opengesteld. De vloerplaten van het gebouw zijn uitgevoerd in nagespannen beton, waardoor de overspanning van 22 meter geen steunwanden of kolommen nodig heeft. Heel interessant allemaal, maar neem vooral zelf een kijkje.