LOKEREN – Groothandel Bouwpunt onderneemt een uniek initiatief om Digitaal Bouwen uitvoerig op de kaart te zetten in Vlaanderen. Samen met ThorbiQ als technologiepartner heeft Bouwpunt een groep fabrikanten van bouwmaterialen en bouwprofessionals rond zich verzameld om in het kader van een nieuwe standaardisatie, MatBiM, met een ‘proof of concept’-project aan te tonen dat een digitale verbinding tussen de schakels in de keten van de toelevering van bouwmaterialen mogelijk is.
Christophe Van der Gucht, gedelegeerd bestuurder bij Bouwpunt Van der Gucht, licht dit initiatief nader toe: “De handelaar in bouwmaterialen heeft los van de logistieke rol, een belangrijke verbindende en coördinerende rol tussen fabrikanten en aannemers. Ook in de digitale BIM-context willen we deze rol opnemen met het oog op een verhoogde efficiëntie van het totale bouwproces.”
Een geslaagd BIM, oftewel Bouw Informatie Model, staat of valt namelijk met het beschikbaar maken van gestandaardiseerde (product-)informatie, hetgeen in de huidige praktijk vaak ontbreekt of niet efficiënt en effectief is ingericht. Om het digitale bouwproces verder te laten evolueren en de bouwindustrie verder de toekomst in te loodsen, hebben een aantal pioniers op vlak van Digitaal Bouwen in Vlaanderen, waaronder Vandenbussche uit Aalter en Cordeel uit Temse, zich rond dit project geschaard.
Twee enorme kloven overbruggen
Wim Tas, Product Manager en CTO bij ThorbiQ: “We willen twee enorme kloven overbruggen, namelijk die tussen het ontwerp en de uitvoering enerzijds en die tussen de maak- en de bouwindustrie anderzijds. In de praktijk blijkt een aannemer meestal niet verder te werken op het ontwerpmodel van de architect omdat de methodieken niet gestandaardiseerd zijn en bovendien niet afgestemd zijn op elkaar.”
“Een andere vaststelling is dan weer dat de BIM-Objecten van de fabrikant slechts zelden gebruikt worden door de aannemer en nog minder door de ontwerper. Ook hier gaat het over standaardisatie en afstemming van de objecten op de noden van de ontvangende partij.”
Grensoverschrijdende oplossing
Ook Robert Landsman, IT & Supply Chain Manager bij Veris, heeft hoge verwachtingen en haalt het belang aan van het internationale karakter gezien de verwantschap tussen Bouwpunt en Veris, de grootste aankoopgroepering in de Benelux: “De samenwerking België – Nederland creëert unieke kansen; we kunnen namelijk meteen de kiemen leggen om MatBiM ook in Nederland uit te rollen om zo een grensoverschrijdende oplossing te bieden. Geen partij in de keten kan dit alleen, daarom zetten we in op een open standaard waar internationaal iedereen op kan aansluiten.”
Open standaarden
Open standaarden zijn immers van uitermate groot belang om de digitalisering in de bouwindustrie tot een succes te maken. Door een uniforme dataset ter beschikking te stellen waarmee verschillende fabrikanten van bouwmaterialen hun database kunnen koppelen, zal de informatie uitwisseling die plaatsvindt in de verschillende fases van de levenscyclus van een gebouw efficiënter en effectiever kunnen verlopen.
Het project zal over drie maand lopen waarna de resultaten in november publiek zullen worden gemaakt. Dit is een eerste fase waarbij een ‘proof of concept’ geleverd wordt. Het is de intentie van de initiatiefnemers om daarna over te gaan naar een MVP fase (minimal viable product), van 6 maand, waarin het project opengetrokken wordt naar de Benelux en naar andere BIM-modelleersoftware.
Blijf je graag op de hoogte van de voortgang en resultaten, volg dan de hashtag #MatBiM of #PoCBouwpunt op Twitter en LinkedIn!