Vorige week schreven we hier al dat het weinig zin heeft om de dosis te verhogen als een medicijn toch niet werkt. Toch is het exact wat de Europese centrale bank vorige week met een nieuwe batterij maatregelen heeft gedaan. Zo zal ze in plaats van maandelijks 60 miljard euro nu maandelijks 80 miljard euro in de economie pompen, maar steeds meer analisten en waarnemers hebben al laten weten dat ze niet geloven dat dit nu wel zal helpen om de economische motor te doen aanslaan.
Dat het Europese bureau voor statistiek op maandag 14 maart bekendmaakte dat de Europese industriële productie in haar geheel in januari met 2,1% gestegen is, verandert daar in feite weinig aan. Het gaat weliswaar om de sterkste stijging in ruim zes jaar en de consensus van de economen had maar op een toename van 1,7% gerekend, maar toch is die stijging nog veel te laag – zeker ook de lage rente en de steun die de export krijgt door de daling van de eurokoers – om de angst weg te nemen die bij de consument heerst.
In Frankrijk rees bijvoorbeeld massaal protest tegen moedige pogingen van de Franse regering om via een wetsvoorstel van minister Myriam El Khomri de arbeidswetgeving te versoepelen. Met als gevolg dat de ploeg van president François Hollande, die gevangen zit tussen de noodzaak om de werkgelegenheid te doen toenemen en de macht van de vakbonden, weer voor een stuk moest inbinden. Die grote angst van de consument vertaalt zich overal in Europa in een beperkte vraag. Zo becijferde de Nederlandse retailgoeroe Cor Molenaar dat de retail in niet-voeding in Nederland zich over 2016 aan een omzetdaling van zowat 7% zal mogen verwachten. Er zijn weinig redenen om te denken dat die cijfers in ons land veel beter zouden zijn.
Zolang de vraag niet wordt opgekrikt, blijven ondernemingen het moeilijk hebben. Dat blijkt opnieuw uit de faillissementscijfers van vorige week. Onder meer een bouwbedrijf en een bedrijf van elektrische installaties uit Wetteren moesten de boeken neerleggen.
Op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen vindt u de volledige lijst van faillissementen.