Bostoen bekroont winnaars ontwerpwedstrijd rond evolutiewoningen

bostoenIn zijn 40-jarige bestaan heeft bouw- en familiebedrijf Bostoen er altijd naar gestreefd om als één van de eersten een gepast antwoord te bieden op de veranderende bouwwensen van de consument. Dat was het geval met passiefwoningen en de totaalverbouwing en ook nu denkt Bostoen al vooruit: is de evolutiewoning – een woning die mits een aantal kleine ingrepen kan mee evolueren met de veranderende gezinssituatie – hét duurzame antwoord voor de toekomst? Bostoen wilde de haalbaarheid van dat idee testen en schreef een wedstrijd uit voor de interieurstudenten van het Gentse KASK om een evolutiewoning te ontwerpen.  Bostoen koos uiteindelijk niet één, maar 2 winnaars, die de waarden van het bedrijf het beste wisten te integreren in het ontwerp van de evolutiewoning.

De Belg en de baksteen in de maag: het blijft een cliché dat overeind blijft. In vergelijking met onze buurlanden kiest de Belg veeleer voor een eigen woning en veel minder voor een huurwoning (72% versus 28%). En bovendien is de Belg ook honkvast: hij verandert niet zo snel van woning. Dat wordt ook gestaafd door recent onderzoek: daaruit blijkt dat de Belg gemiddeld 30 jaar blijft wonen in een eigen woning en pas verkoopt en verhuist als er een wijziging komt in de gezinssituatie.

Toch veranderen de noden van consumenten doorheen de verschillende fases van hun leven: van jonge starters, naar koppels met kinderen, over een nieuw samengesteld gezin tot oudere mensen zonder kinderen. Elke fase brengt andere noden mee en de evolutiewoning zou wel eens hét gepaste antwoord kunnen bieden op die veranderende noden.

Dat beaamt ook Peter Impe, CEO van Bostoen: Een eigen woning blijft de droom van vele mensen en met Bostoen hebben we er altijd naar gestreefd om die droom betaalbaar te maken en te realiseren op een correcte en transparante manier. Tegelijkertijd houden we de vinger aan de pols, bieden we onze klanten de nieuwste bouwtechnieken en –technologieën aan en denken we verder na over de woning van de toekomst. En die toekomst zou wel eens de evolutiewoning kunnen zijn: die woning evolueert immers mee – mits een aantal kleine ingrepen – met de veranderende gezinssituatie. Bovendien is het een duurzame oplossing: de beschikbare ruimte voor nieuwe woningen wordt steeds schaarser  – én daardoor dus ook duurder – en bovendien gaat verhuizen gepaard met financiële en emotionele stress. Voor een bedrijf als Bostoen, dat respect voor mens en milieu hoog in het vaandel draagt, is de evolutiewoning daarom een piste die we grondig onderzoeken.

 En voor dat onderzoek ging Bostoen aankloppen bij de afdeling Interieurvormgeving van het Gentse KASK. En die keuze was niet lukraak, zo verduidelijkt Peter Impe:  Duurzaamheid betekent voor Bostoen werken met lokale aannemers en dus ook met lokaal talent. Bovendien geniet het KASK een goede reputatie op vlak van creativiteit en als kweekvijver voor talent. Precies wat nodig is om na te denken over de woning van morgen.” 

De Bachelor-studenten kregen de opdracht om de waarden van Bostoen – een no-nonsense en innovatiegedreven aanpak, transparantie, duurzaamheid en een continu verbeteringsproces – te integreren in hun ontwerp voor een evolutiewoning.

Uit de inzendingen koos Bostoen uiteindelijk niet één, maar 2 winnaars: Elise Mensaert en Laura Beulens. Zij werden door Bostoen gekozen omwille van het evolutionaire aspect en het ruimtelijk gevoel ondanks de kleine oppervlakte. Zij mogen in januari op kosten van Bostoen naar Parijs, waar ze toegang krijgen tot de gerenommeerde interieurbeurs Maison&Objet, waar ze ongetwijfeld nog meer inspiratie kunnen opdoen om van een gewoon huis een bijzondere thuis te maken.

En dat is precies wat ook Bostoen voor ogen heeft. Niets voor niets luidt de nieuwe baseline immers “Thuiskomen, da’s Bostoen”.