Jacob Bossaer – BOSAQ

BOSAQ behoort tot vier Oost-Vlaamse kanshebbers voor slimme award

GENT/SINT-NIKLAAS – De Gentse start-up BOSAQ strijdt samen met Sint-Niklaas, Odisee Hogeschool en AZ Maria Middelares tegen 46 andere kanshebbers voor de Belfius Smart Belgium Awards 2017. Ze dienden een innovatief en duurzaam project in dat een antwoord biedt op de uitdagingen van onze samenleving.

Kleine en grote ondernemingen, start-ups, scholen en universiteiten, ziekenhuizen en lokale besturen dienden samen niet minder dan 233 kandidaturen in. Na de deliberatie bleven er in elke categorie nog 10 projecten over. Op 21 maart weten we wie van de 50 genomineerden met de awards naar huis gaan.

Voor de Belfius Smart City Award (≥ 30.000 inwoners) komt De Warmste Wijk ligt in Sint-Niklaas in aanmerking. Dankzij het renovatieproject in de Elisabethwijk wil de stad samen met de bewoners de renovatiegraad van de woningen verhogen en de CO2-uitstoot drastisch verlagen tegen 2020.

De Gentse start-up BOSAQ bedacht een duurzaam waterzuiveringssysteem dat elk watertype (rivier, zee, regen) drinkbaar maakt. Met deze unieke oplossing, waarmee de Gentse start-up zowel op overheden, hotels als ngo’s mikt, komt het in aanmerking voor de Belfius Smart Company Award (<10 miljoen omzet).

“Onze installatie functioneert 100% op hernieuwbare energie”, vertelt Jacob Bossaer, ceo van BOSAQ. “Zonnepalen met bijhorende batterijen zorgen ervoor dat het systeem de klok rond gebruikt kan worden. In de toekomst zal de SolarAQ ook werken op windenergie en waterkracht.”

De innovatie van de Gentse start-up is vanaf maart 2018 klaar voor de markt. BOSAQ zal de SolarAQ ook aan de man brengen in de profitsector. Hotels zijn de eerste doelgroep.

2 Oost-Vlaamse kanshebbers voor Smart Care award

Odisee Hogeschool wil een app ontwikkelen om de betrokkenheid van de ouders te verhogen bij de zorg voor hun premature baby die opgenomen is op de Neonatale Intensieve Zorgen. Via de PremApp worden de ouders niet alleen begeleid en ondersteund, maar ook gestimuleerd om de zorg voor hun kind op te nemen.

Het Gentse AZ Maria Middelares volgt de algemene toestand van zijn patiënten via een EWS-protocol (Early Warning Score). Zo kon het ziekenhuis het aantal reanimaties met 80% verminderen. Zodra de toestand van de patiënt achteruitgaat, gaat een alarm af bij de verpleegkundige van het ‘Rapid Response Team’.

Naast de 5 Awards wordt er op woensdag 21 maart ook een publieksprijs uitgereikt. Daarvoor kan elektronisch gestemd worden via de website.

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas