Bloemenwinkel Cocquyt stopt na 44 jaar Foto DKR

Bloemenwinkel Cocquyt stopt na 44 jaar: “We gaan de appreciatie van de klanten missen”

LANDEGEM - Na 44 jaar hard labeur mag de familie Cocquyt zelf de bloemetjes buitenzetten. Op 1 juli sluit Bloemen Cocquyt in Landegem de deuren en gaan zaakvoerders Stefaan Cocquyt (62) en Katrien Lippens (60) met welverdiend pensioen. “Of ik de bloemen ooit beu zou geraken? Nooit”, zegt Stefaan. “Maar 76 uur werken per week tot 100 uur in de piekperiodes, dat wordt fysiek wat moeilijker met de leeftijd.”

De zaken zijn blijven floreren in bloemenwinkel Cocquyt. De eerste zaadjes werden geplant door grootvader Modest Cocquyt, azaleakweker van beroep. De serres stonden op de locatie waar de moderne winkel vandaag staat. “Na mijn grootvader nam mijn vader Ignace de zaak over”, zegt Stefaan. “Mijn moeder en ik werkten mee.”

Het werk in de serre ging vader Ignace goed af, maar met de klanten was hij soms te enthousiast. “Soms zat ons vader uren te babbelen met de klanten, achterin de serres, en raakte het werk niet af”, zegt Stefaan. “Daarom hebben we een klein winkeltje ingericht, vooraan aan de serres, waar mijn moeder de verkoop deed.”

Vader Cocquyt legde zijn focus op de serres. Zoon Stefaan nam in 1979 de serre over, en werd sinds 1985 bijgestaan door zijn vrouw Katrien Lippens (60). Stefaan merkte dat hij het werk in het winkelgedeelte veel plezieriger vond dan het werk in de serre.

Bloemstukken

In 1992 werd de serre afgebroken, om plaats te maken voor de huidige winkel. “We zijn begonnen met kleine plantjes, later ook snijbloemen”, zegt Stefaan. “Bloemstukken en boeketten samenstellen blijf ik een van de plezantste dingen vinden in de job. Je hebt nooit dezelfde bloemen liggen, dus het vraagt altijd wat creativiteit.”

Hoewel het aangenaam werken was in een kleurrijke omgeving, komen er toch heel wat manuren kijken bij het runnen van een bloemenwinkel. “We zijn tien uur open per dag, en daarvoor en daarna moeten uiteraard ook allerlei zaken gebeuren”, zegt Stefaan. “Het kuisen van je snijbloemen bijvoorbeeld. Vijftien jaar lang reed ik persoonlijk naar de bloemenveiling in Aalsmeer om nieuwe bloemen in te slaan.”

Klanten

De drukte gaf uiteindelijk mee de doorslag om te stoppen. “Vorige Allerheiligen wist ik dat het mijn laatste in de bloemenwinkel zou worden”, zegt Stefaan. “En rond nieuwjaar hebben we de knoop definitief doorgehakt. Ik ga natuurlijk wel de appreciatie van de klanten missen. Het doet me steeds veel plezier om complimenten te krijgen voor onze boeketten en bloemstukken. We maken ze tenslotte voor belangrijke momenten in iemands leven. Een trouw, een begrafenis,…”

“Of ik de zaak ga kunnen loslaten? Het zal wel moeten”, zegt Stefaan. “Maar helemaal zal het niet lukken. Als ik op reis een bloemenwinkel passeer, spring ik toch even binnen.”

Vanaf 1 juni start de zaak een uitverkoop. In juli gaan de deuren dicht. Enkel de bloemabonnementen worden voortgezet tot einde contract. “We gaan de zaak te koop stellen”, zegt Katrien. “Mensen vinden het natuurlijk spijtig. Ze hopen dat er een nieuwe bloemenzaak komt. Dat wordt afwachten, maar de vraag is er zeker.”