fccccf00-f030-11e9-86fd-cd9ce3bb04f3_web_scale_0.0666667_0.0666667__

Black & Decker investeert 5 miljoen in Gentse valdetector

GENT – Black & Decker, bekend van de boor- en zaagmachines, investeert vijf miljoen euro in de Gentse start-up FamilyEye. Zaakvoerster Sylvie De Smet (46) ontwikkelde een valprotectie voor bejaarden. Anders dan de meeste systemen die werken met een drukknop of armband, is FamilyEye volledig geautomatiseerd. Het registreert de bewegingen van de mensen in de ruimte en slaat automatisch alarm als iemand ten val komt. Binnenkort trekt Sylvie naar de VS voor de uitrol van FamilyEye in maar liefst 500 rusthuizen.

Oprichtster Sylvie De Smet kwam op het idee toen ze nog voor Microsoft werkte. “Ik sprak toen met iemand van het OCMW die vertelde over bejaarden die waren gevallen, maar niet op hun alarmknop konden duwen”, vertelt De Smet aan Het Nieuwsblad. “Ik ben vervolgens beginnen nadenken over een systeem zonder drukknoppen of armbanden.”

Het toestel van FamilyEye wordt opgehangen in de kamer die je wil monitoren. Op voorhand geef je een aantal contactpersonen in. “Twee seconden nadat de sensor een val detecteert, krijgen die contactpersonen een sms, een mail of een telefonische oproep”, zegt De Smet. “Rechtstreeks de hulpdiensten verwittigen is in ons land niet toegelaten.”

Pilootproject in Amerika

Verschillende woonzorgcentra en rusthuizen gebruiken FamilyEye al en binnenkort start ook een pilootproject in 500 Amerikaanse rusthuizen. Stanley Healthcare, een onderdeel van Black & Decker, investeert hiervoor vijf miljoen euro in de start-up. Begin dit jaar haalde De Smet al eens een miljoen euro op. Daarvoor investeerde de bedenkster al haar eigen spaargeld, meer dan een miljoen euro, in haar bedrijf.

Als dochter van een metselaar en een naaister komt De Smet niet uit een ondernemersfamilie. “Ik heb vooral geleerd dat je hard en veel moet werken”, zegt De Smet. “Andere startende ondernemers zijn vaak twintigers, maar in de branche van de gezondheidszorg is mijn leeftijd een voordeel. Het geeft mijn klanten vertrouwen dat ik al wat levenservaring heb.”

Met beide voeten op de grond

Ondanks de stroomversnelling is De Smet niet van plan haar bedrijf snel weg te halen uit Gent. “Voor ondernemerschap en start-ups moet je in Gent zijn”, zegt De Smet. “Ik woon in Oostduinkerke en ben daar met mijn bedrijf begonnen, maar de mentaliteit in Gent is helemaal anders. Het is ook gemakkelijker om personeel te vinden. We gaan nu dan wel iets meer produceren, maar we houden nog steeds de beide voeten op de grond.”

Zonder internet

FamilyEye heeft twee formules. Klanten kunnen een toestel kopen voor 350 euro en betalen maandelijks acht euro gebruikskosten. Of klanten huren een toestel en betalen 12,99 euro per maand. Draadloos internet in huis hebben is niet nodig. “We werken van machine naar machine via een beveiligde verbinding. Alleen elektriciteit is nodig”, zegt De Smet.

Naar een artikel van Sander Luyten in Het Nieuwsblad