LOCHRISTI – Ooit gedacht dat elektrische rolstoelen een tweede leven kunnen krijgen in de landbouw? Vorige week ging op biologisch tuinbouwbedrijf Rawijs een wel erg uitzonderlijke opleidingsweek door. Een serre werd getransformeerd tot tijdelijk atelier voor het ombouwen van elektrische rolstoelen tot tuinbouwmachines. Komend seizoen rijden er zo 7 nieuwe, milieuvriendelijke wiedbedden en schoffelmachines rond!
Biologische landbouw kent vaak een eigen en een specifieke mechanisatie. Dit geldt niet alleen voor mechanische onkruidbestrijding. Ook op kleine tuinbouwbedrijven zijn aangepaste en betaalbare machines vaak een uitdaging. Het zelf bouwen en aanpassen van machines is voor veel bedrijven een betaalbare aanpak met een resultaat volledig op maat van het bedrijf.
Zo’n 15-tal biologische telers verzamelden vorige week in Lochristi. Zeven elektrische rolstoelen werden omgebouwd tot wiedbed of schoffelmachine. Een wiedbed is een werktuig waarop 1 of 2 mensen in liggende positie onkruid kunnen wieden. Dankzij de batterij van de elektrische rolstoel beweegt het wiedbed zich automatisch, milieuvriendelijk en geruisloos voort. Veel aangenamer dan een lawaaierige en stinkende tractormotor, en ergonomischer dan gehurkt of gebogen te moeten wieden.
Innovatieprijs
Dit concept is een idee van biologisch groenteteler Alex Floré van zelfpluktuin Rawijs. Hij won er in 2018 de innovatieprijs voor bioboeren mee. Zelf maakte hij intussen al drie werktuigen op basis van elektrische rolstoelen: een wiedbed, een schoffelmachine en een onkruidbrander. Heel wat collega-bioboeren waren meteen geïnteresseerd om hier ook mee aan de slag te gaan.
Bricoleursweek
Het CCBT (Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek voor de Biologische Teelt) pikte deze vraag van de telers op en organiseerde een ‘Bricoleursweek’. Deze actie is een vervolg op een project van CCBT, namelijk ‘Boer Bricoleur’, waarbij CCBT de telers wil helpen om autonomer te worden door zelf hun machines te leren bouwen of aanpassen. Het Franse netwerk ‘Atelier Paysan’ is hierin de koploper.
CCBT zocht en vond twee geschikte lesgevers, Bert Vandergeynst (eveneens bio teler) en Tom Callewaert, die het ontwerp van Alex doorontwikkelden, de deelnemers ondersteunden bij het lassen en assembleren, en bij het opfrissen van hun basiskennis elektriciteit. Alex stelde zijn bedrijf ter beschikking als atelier en deelde al zijn ervaringen met de enthousiaste deelnemers.
Na een week stevig doorwerken reden er vrijdagnamiddag bijna zeven nieuwe machines rond. “We hopen dat het wiedbed het vele werk op onze boerderij zal verlichten!”, aldus Mauri Boute van de Moeiakker.