Bioboer zoekt geld

WijveldDe bioboeren Michiel van Poucke en Marie Stevens die op het Wijveld in Destelbergen vele soorten groenten en kleinfruit telen, willen in samenwerking met de coöperatieve vennootschap De Landgenoten de grond van hun boerderij kopen. De Landgenoten heeft nu driekwart van de middelen verzameld die nodig zijn om dat te doen en hoopt via de verkoop van coöperatieve aandelen snel het resterende saldo bij elkaar te krijgen.

CSA-landbouw: nieuwe vorm van ondernemen

Sinds 2009 runnen Michiel van Poucke en Marie Stevens het Wijveld, een CSA-boerderij op 1,7 hectaren in Destelbergen. CSA staat voor “Community Supported Agriculture”. Dat is een nieuwe vorm van ondernemen in de landbouw, waarbij de klanten uit de buurt doelbewust kiezen voor  ecologische landbouw en niet zozeer betalen voor de geteelde groenten en fruit, maar voor de werkingskosten van de boerderij. Op die manier zijn de boeren zeker van hun inkomen. Het is een nieuwe vorm van ondernemen die voortspruit uit de deeleconomie.

Michiel van Poucke besliste zes jaar geleden om zijn job als geluidstechnicus in te ruilen voor een bestaan als bioboer. “Ik wou iets doen waar ik op het einde van mijn leven met trots op zou kunnen terugkijken.” Bij Landwijzer volgde hij een opleiding tot bioboer en kon in Destelbergen landbouwgrond pachten van een gepensioneerde landbouwer. Enkele jaren later kreeg hij steun van de vroegere bloemiste Marie Stevens, die in de samenwerking met Michiel de kans zag als zelfstandige aan de slag te gaan. Ook zij is gebeten door het telen van allerlei groenten, liefst voor een heel lokale afzetmarkt.

Zelfoogst

De klanten van het Wijveld komen de biologische groente en het fruit zelf oogsten. Ze betalen vooraf en voor een heel seizoen een vast bedrag per gezinslid. Zo stellen ze het inkomen van de boer veilig. Ze dragen mee het risico op een mindere oogst, maar dat risico is vrij beperkt omdat op het Wijveld zoveel verschillende groenten worden geteeld. De minderopbrengst van de ene wordt gecompenseerd door de meeropbrengst van de andere groente. “Alleen aardappelen en tomaten telen we niet”, zegt Michiel. “Dat heeft vooral een praktische reden: omdat het uitzicht van ons veld maatschappelijk beschermd is, mogen we geen tunnels zetten.” Jaarlijks houdt het Wijveld een evaluatievergadering met haar klanten. Zo kennen ze elkaars verwachtingen: dat maakt een duurzame relatie en een eerlijke prijs haalbaar.

Geld nodig om de grond te kopen

Vorig jaar besliste de eigenaar van de grond in Destelbergen te verkopen. Verschillende organisaties waren toen al bezig om het eerste Vlaamse biogrondfonds op te richten, wat uiteindelijk uitmondde in de oprichting van de coöperatieve De Landgenoten en daarmee werkt Michiel van Poucke nauw samen. “Ik vind dat iedereen medeverantwoordelijk is voor de manier waarop we met onze grond – en onze voeding – omgaan. Dat grond vaak in handen is van een privépersoon, komt de kwaliteit van de grond niet altijd ten goede. Een biogrondfonds zorgt tenminste voor een goed beheer van de grond over de generaties heen.” Het Wijveld en De Landgenoten slaan nu de handen in elkaar om het aangeboden perceel van 3,3 ha aan te kopen. De coöperatieve verkoopt daarvoor aan iedereen die wil intekenen aandelen met een nominale waarde van 5.000 euro (www.delandgenoten.be) Michiel van Poucke en Marie Stevens benadrukken dat dit een interessante investering is voor iedereen die in een groene en duurzame economie gelooft. Ze maken zich ook sterk dat de aankoop zal lukken. “Met de aankoop zal het bedrijf groter worden. Dat biedt ons mogelijkheden om meer kleinfruit te telen, om meer klanten te bedienen en om nog duurzamer te werken: een ruimere vruchtwisseling en een meer extensieve benadering worden dan mogelijk.”