file

Bier op basis van brood en regenwater in Merelbeke

MERELBEKE – Wat krijg je als je een biobakker en een bio-ingenieur laat brainstormen? Twee nieuwe biertjes blijkbaar, die gisteren werden onthuld bij De Wilde Brouwers aan de Hundelgemstesteenweg in Merelbeke. Hun bieren worden gebrouwen met regenwater en restbrood.

Peter Rodrigues, bekend van de Gentse biobakkerij De Trog, gebruikte al gezuiverd regenwater voor zijn broden en nu dienen de broodoverschotten om bier mee te brouwen. Het lijkt een vreemd huwelijk, maar niets is minder waar.

“Bier en brood zijn in wezen bijna hetzelfde”, zegt brouwer Denis De Wilde aan de krant Het Nieuwsblad. “Vroeger was brood een papje van granen, door de fermentatie kreeg je eigenlijk al iets zoals bier. Als milieutechnoloog zoek ik naar manieren om de circulaire economie, waarbij reststoffen opnieuw in de kringloop worden gebracht, in de aandacht te brengen. Bier is daar een ideaal product voor.”

Toasten met toast

De Wilde licht ook een tipje van de sluier over de brouwwijze. “De bieren bevatten minder mout, wat we vervangen hebben door het brood. Dat toasten we in de bakkerij zelf, omdat dit de smaak ten goede komt. Op welke manier? Dat is geheim. Maar het bier krijgt door het brood wel een vollere smaak. Het is dus geen goedkopere oplossing om brood te gebruiken, want we besteden er meer tijd aan.”

Twee typisch Gentse biertjes

Twee jaar geleden brouwden de twee ondernemers al de Troggeling op basis van restbrood en gisteren werden twee speciaalbieren voorgesteld, de Termont en de Louis XVIII. “Dat was de laatste Franse koning”, zegt De Wilde. “Toen hij in Gent ondergedoken zat voor Napoleon, noemden de Gentenaars hem ‘Louis die zwiejt’ (niet Louis Dix-huit maar Louis die zweet), terwijl de koning dacht dat hij heel populair was. Voor ons rood bier konden we met Daniël Termont (de Gentse burgemeester van SP.A) geen betere naam kiezen.”

Brouwen in een schoenenfabriek

De brouwerij huist nu in de voormalige schoenenfabriek Sofacq in Merelbeke. “De restauratie heeft ons veel geld en moeite gekost, maar het resultaat is uniek. We brengen een oud gebouw weer tot leven.”

De brouwerij brengt deze zomer ook een pils uit dat een Merelbeekse naam zal dragen, de Florapils.

Lees ook

  • BV
    14/01/2025
    Elders Architectuur
    Vorst
  • BV
    14/01/2025
    Wadis
    Brussel
  • BV
    14/01/2025
    Bluecore
    Leopoldsburg