763 (1)

Bewoners ecologisch kmo-terrein bezorgd over komst betonbedrijf

GENT – De bedrijven op het duurzaam bedrijventerrein Wiedauwkaai zijn verbolgen over hun toekomstige buur: een betonvermalend bedrijf met een asbestopslag. “Dit moest een ecologisch en natuurlijk bedrijventerrein worden en nu krijgen we een bedrijf dat stof, trillingen en geluidsoverlast geeft. We begrijpen de stad niet”, klinkt het. Hans Buysse, zaakvoerder van BSC Recycling, noemt de zorgen overdreven. “Als er al asbest staat, zal het hooguit voor een nacht zijn.”

Sinds 2014 staat het Gentse bedrijventerrein Wiedauwkaai bekend als een duurzame en ecologische site. Op het terrein van 14,5 hectare mogen enkel kmo’s zich vestigen. Bij voorkeur maakbedrijven met een oppervlakte tussen 1.000 en 5.000 vierkante meter. Dat uitgerekend het betonvermalend bedrijf BSC Recycling toestemming kreeg van de Stad om zich er te vestigen, schoot bij vele bewoners van het terrein in het verkeerde keelgat.

“We voelen ons misleid”, zegt Regine Yvergneaux van het bedrijf Van Cronenburg. “We hebben ons hier gevestigd omwille van de toekomstvisie die de stad heeft voor dit terrein. Zelf hebben we hier een oase gecreëerd voor ons personeel met veel groen en een vijver. Nu krijgen we op 200 meter van onze deur een bedrijf dat lawaai en stof veroorzaakt. Dat begrijpen we niet. De stad doet zo’n moeite om schone lucht te krijgen en gaat daar echt ver in. Als onze buitenlandse klanten met een nieuwe wagen naar Gent-centrum rijden krijgen ze zelfs een boete in de bus voor de LEZ, enkel en alleen omdat ze niet weten hoe ze zich op een Nederlandstalige website moeten registreren. Dan snap ik niet hoe ze er op komen om een asbestverwerkend bedrijf op deze plek te zetten. Dat valt niet met mekaar te rijmen.”

Vrees voor overlast en asbest

In het bedrijf zal beton van werven vermalen worden tot herbruikbaar materiaal. Rondom het bedrijf komt een muur, op sommige plaatsen zelfs 10 meter hoog, en een groenscherm. De buren vrezen desondanks de overlast. “Beton vermalen geeft veel trillingen en geluidsoverlast. We vrezen ook het stof. Maar we begrijpen vooral niet dat hier asbest mag opgeslagen worden. Hier werken mensen en wonen duizenden mensen in de onmiddellijke omgeving. Zij moeten weten wat hier op stapel staat.”

Milieutest doorstaan

Hans Buysse, zaakvoerder van BSC Recycling, brengt enkele argumenten tegenin. “Er zal helemaal geen sprake zijn van trillingen of geluidsoverlast. Daar is het bedrijf naar ingericht. Er kan inderdaad tijdelijk asbest opgeslagen worden, maar het sorteren van asbest gebeurt op de bouwwerf. Het wordt daarna meteen naar het asbeststort gebracht. Als dat op die locatie al eens wordt opgeslagen, dan zal het niet langer dan een nacht zijn. Bijvoorbeeld wanneer het asbest vervoerd moet worden maar het stort al gesloten is. Op de site zal niets gebeuren wat niet mag.”

Volgens het kabinet van schepen van economie Sofie Bracke is alles volgens de regels gebeurd. “Een bedrijf kan pas grond aankopen indien het de milieutest heeft doorstaan. Dat is hier gebeurd.”

BRON: Erik De Troyer – Het Laatste Nieuws