Sarah Claeys (25) en Anton Huilmand (26) Sarah Claeys (25) en Anton Huilmand (26) mogen zich voor het tweede jaar op rij de beste Belgische vegan cateraar noemen. Foto: if

Beste Vegan cateraars openen straks restaurant in Gent: “Ook stoofvlees en loaded fries komen op de kaart”

Sarah Claeys (25) en Anton Huilmand (26) richtten drie jaar geleden hun eigen cateringzaak op. Onder de naam ‘Vegansa’ kokkerellen ze 100 procent veganistisch. Hun gerechten en catering vielen vorig jaar al in de prijzen en tijdens de recente Belgian Vegan Awards werden ze opnieuw uitgeroepen tot beste vegan cateraar. Het jonge koppel heeft grote plannen, binnen twee maanden openen ze hun eerste restaurant in hartje Gent.

Veganismevereniging BE Vegan wil met deze prijzen diverse initiatieven in de kijker zetten die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het veganistisch aanbod in België. Maandagavond vond de awardshow plaats in Gent. In de categorie ‘Best Catering’ ging de eerste prijs net als vorig jaar naar Vegansa van Sarah Claeys en Anton Huilmand.

Het jonge koppel is afkomstig van Gits en verhuisde het afgelopen jaar van Rollegem-Kapelle naar Gent. Anton plaatst robots in de farmaceutische industrie en help tijdens het weekend met de catering. Sarah studeerde psychologie maar zette haar master op pauze om zich helemaal op Vegansa te storten. “De combinatie werd steeds moeilijker en onze zaak wordt echt belangrijk, ik moest een keuze maken”, vertelt ze.

Overdonderd

De tweede overwinning hadden ze niet verwacht. “We waren helemaal overdonderd. Er werden opnieuw een pak grote namen en voormalige winnaars geselecteerd. Dan is het echt zot om die prijs te winnen.” Omdat ze vorig jaar de wedstrijd wonnen, mocht Vegansa zelf de catering voorzien tijdens de awards. “We zijn het ondertussen gewoon om grote events te doen, nu was het wel spannend om voor onze kritische collega’s uit de sector te koken. Maar we kregen enkel lovende reacties, het was bijzonder fijn om dat te horen.”

“Stoverij of vol-au-vent, gasten geloven niet dat er geen vlees in zit”, vertellen Sarah en Anton. Foto: if

Vegansa werd het voorbije jaar nog professioneler en breidde het aanbod verder uit. “Ondertussen koken we in een nieuwe industriële keuken. We werken ook met vaste studenten, het is erg handig om op zo’n hechte groep te kunnen rekenen. Qua aanbod proberen we ook steeds creatief uit de hoek te komen, zo bieden we nu bijvoorbeeld speciale minihamburgers aan.”

Restaurant

Het grootste project gaat binnenkort van start. “Over twee maanden willen we ons eigen restaurant openen. De verbouwingen starten midden februari. Ons oog viel op een gezellig pand in de Gebroeders Vandeveldestraat 6 in Gent, waar vroeger Bistro Madeleine was. We kijken er echt hard naar uit.”

Met de naam Oh!Ma verwijzen ze naar grootmoeders keuken. “We serveren uiteraard onze klassiekers zoals stoofvlees en vol-au-vent maar gaan ook voor rock-‘n-roll-gerechten als loaded hotdogs en loaded frietjes. We zoeken nog vast personeel en een manager, maar gaan uiteraard zelf betrokken zijn bij Oh!Ma, dat we combineren met de catering.”

Loaded frietjes met vegan snacks en stoofvlees. Foto: if

Tijdens het evenement mocht Vegansa zelf de catering doen. Foto: if

Ja, ook deze balletjes in tomatensaus zijn 100 procent plantaardig. Foto: if