Little Cheese Farm

‘Beste kaas van België’ en ‘supergouden medaille’: jonge Lotenhulse kaasmakers scoren op internationale wedstrijd

De nog jonge kaasmakerij Little Cheese Farm uit Lotenhulle (Aalter) is in de hoogste prijzen gevallen op de internationale World Cheese Awards in Portugal. Haar Lotenhulle Rouge was goed voor een ‘supergouden’ medaille en de titel 'beste kaas van België'. “Er is veel tijd en werk in deze kaas gekropen, dat maakt de voldoening zeer groot”, zegt medezaakvoerder Victor Lammens van Little Cheese Farm.

Waar de ontstaansgeschiedenis van sommige gerenommeerde kazen vaak tientallen of zelfs honderden jaren teruggaat, is dat voor de Lotenhulle Rouge… twee jaar. Kaasmakerij Little Cheese Farm zelf bestaat nog maar sinds 2020. “De productie van de kazen is begonnen in 2022”, vertelt Victor Lammens (30), die een jaar geleden samen met zijn kompaan Michiel Baeten (32) in de zaak stapte.

Ze hebben nochtans geen achtergrond in de kaaswereld. Victor is brouwer-stoker van opleiding, Michiel sommelier. Maar de kans om Little Cheese Farm mee uit te bouwen, wilden ze niet laten liggen. Zoals de Lotenhulle Rouge, waarvan de receptuur er al was, maar nog niet op punt stond. “We hebben er een jaar hard op gewerkt om die goed te krijgen. Vorig jaar wilden we hem ook al op de World Cheese Awards voorstellen, maar toen zat het transport vast in de haven van Le Havre in Frankrijk. Nu is het wel gelukt en daarom is de voldoening na deze onderscheiding zo groot, omdat er zoveel tijd en werk in deze kaas is gekropen.”

 

Lotenhulle Rouge van kaasmakerij Little Cheese Farm
De ‘supergouden’ Lotenhulle Rouge. FOTO LCF

De World Cheese Awards kan je een soort internationaal kampioenschap voor kazen noemen, met dit jaar 4.786 inzendingen uit 47 verschillende landen. Slechts twee Belgische kazen kregen een ‘Super Gold’-medaille, de Lotenhulle Rouge en de Baliehof Arnoldus uit Jabbeke. Ook de titel ‘beste kaas van België’ is voor Lotenhulle. Daarnaast werden nog honderden andere onderscheidingen aan kazen uitgereikt, waarbij Little Cheese Farm ook een gouden, twee zilveren en een bronzen medaille veroverde. In eerdere edities ging zijn Gentenaer-kaas ook al twee keer aan de haal met een Super Gold.

Ultrakorte keten

Naast de jonge leeftijd van de onderneming is er nog een ander opmerkelijk aspect aan Little Cheese Farm: de ultrakorte keten. “De 150 koeien die de melk leveren, staan hier naast de kazenmakerij op de boerderij”, legt Victor uit. Die koeien behoren toe aan de familie Cloet, die in de veehandel zit en mede-eigenaar is van Little Cheese Farm, samen met de oprichters van het voormalige De Kaasboer.

Wat de ambities van Little Cheese Farm nog zijn? “Zoveel mogelijk doorgroeien met kazen van goede kwaliteit, internationale faam krijgen en blijven experimenteren met smaken en producten”, zegt Victor. De Lotenhulse kazen zijn zowel in detailzaken (slagers, bakkers,…) als in supermarkten verkrijgbaar.

Little Cheese Farm
Van links naar rechts: Michiel Baetens (zaakvoerder), Frederik Brands (zaakvoerder), Johan (kaasmaker), Ousama Rouine (productiemedewerker), Victor Lammens (zaakvoerder). Vooraan gehurkt: Curt Florin (productiemedewerker) en Bart Verstraeten (productieverantwoordelijke). Foto RR