faling2 (1)

België noteert op één na hoogste faillissementsjaar

Over het jaar 2019 zijn er in ons land 11.817 faillissementen uitgesproken: ten opzichte van het jaar 2018 betekent dit een stijging met +10,29%. Zoals reeds enkele maanden aangekondigd is dat het op één na hoogste aantal ooit. Enkel in 2013 gingen er méér bedrijven over de kop. Oost-Vlaanderen telde dit jaar maar liefst 1.281 faillissementen. Dat is een stijging van 17,2% ten opzichte van 2018. Onze provincie doet het daarmee nog niet zo slecht en tekent samen met West-Vlaanderen de minst grote stijging op van alle Vlaamse provincies.

Afgelopen jaar ging er één onderneming per 122 actieve ondernemingen over de kop. In 2018 was dit nog 1 op 130. In tegenstelling tot andere jaren leverde niet de horeca maar wel de bouwnijverheid het grootste aantal faillissementen. Bovendien een absoluut record: nooit eerder gingen er op één jaar tijd zoveel bouwbedrijven over de kop. Andere sectoren met een hoog faillissementscijfer zijn horeca, transport en dienstverlening.

Zij verloren hun baan

In Oost-Vlaanderen gingen 1281 zaken failliet. Dat zijn er 188 meer ten opzichte van het jaar ervoor. De grootste stijgingen tekenen we op in het arrondissement Gent en Oudenaarde met respectievelijk 31 en 24 procent. Dendermonde stijgt daarentegen slechts met een kleine 5 procent.

Door deze faillissementen verloren in 2019 maar liefst 2438 medewerkers van Oost-Vlaamse bedrijven hun job. Een stijging met 48 procent tegenover 2018. Thomas Cook Retail Belgium (Zwijnaarde) is met 530 jobs de grootste boosdoener in dit verhaal. Maar ook Corelio Printing (Erpe-Mere) met 218 jobs en Thomas Cook Belgium (Wijnaarde) met 90 jobs hakten er serieus op in.

Gevolg van recente wetgeving

Deze sterke faillissementstoename volgens Gradyon Belgium geen verband met een mogelijks tanende conjunctuur, maar is in hoofdzaak het gevolg van toepassing van recente wetgeving die toelaat dat vzw’s en vrije beroepen (dokters, advocaten, gerechtsdeurwaarders,…) ook failliet kunnen verklaard worden. Wat ook meespeelt is de strengere aanpak van ‘spookvennootschappen’.