BelGaN+Oudenaarde+1

BelGaN start Europese GaN-Valley voor elektronische chips in Oudenaarde

OUDENAARDE - BelGaN Group BV heeft de overname afgerond van ON Semiconductor Belgium BV van de onsemi group. Onder de nieuwe naam ‘BelGaN’ wil het bedrijf uitgroeien tot een toonaangevende GaN (Galliumnitride) -halfgeleiderfabriek voor onder andere de Europese autosector. Alle 400 werknemers blijven er aan de slag en bovendien komen er het komende jaar nog tientallen jobs bij op de site in Oudenaarde.

Op termijn wil de BelGaN-site in Oudenaarde het hart vormen van een GaN-Valley in Europa, een snelgroeiend en innovatief ecosysteem voor elektronica op GaN-halfgeleiders – of elektronische chips – voor toepassingen in onder meer elektrische wagens, datacenters, smartphones, tablets en laptops, de industrie en in de hernieuwbare energie in Europa en ver daarbuiten. Europa sprak al meermaals de ambitie uit om minder afhankelijk te worden van chipproducenten van buiten het continent (European Chips Act), en voor een koolstofneutrale samenleving (Green Deal). De plannen van BelGaN moeten dit mee mogelijk maken.

BelGaN wil een toonaangevende 6 inch en 8 inch GaN-fabriek worden in België, die GaN-technologieën ontwikkelt en GaN-producten fabriceert en tegemoet komt aan de steeds hogere standaarden die de volop evoluerende automobielindustrie zichzelf oplegt. De elektrische wagen is overduidelijk de toekomst, BelGaN wil onder meer hierin een cruciale rol spelen de komende jaren.

Extra aanwervingen

Rob Willems, General Manager en VP Operations van BelGaN merkte op: “Ik ben trots om de start van BelGaN aan te kondigen! Dit is een nieuw en spannend hoofdstuk in de geschiedenis van onze Belgische halfgeleiderfabriek. De ruim 400 huidige medewerkers blijven aan boord.”

“Daarnaast zijn we van plan om in het komende jaar tientallen extra werknemers aan te werven. We zoeken hiervoor verschillende profielen, gaande van operatoren tot ingenieurs. GaN-chips worden een gamechanger in de elektrische auto-industrie en vele andere sectoren, een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst.”

Chips voor o.a. elektrische wagens, smartphones en laptops

Dr. Marnix Tack, CTO en VP Business Development bij BelGaN: “GaN is een nieuwe generatie halfgeleiders voor elektrische apparaten die energie-efficiënter zijn, sneller opladen, een hogere vermogensdichtheid hebben en grotere energiebesparingen mogelijk maken. Deze worden gebruikt voor elektrische wagens, in de industrie, in smartphones, laptops en tablets en voor hernieuwbare energie. De wereldwijde markt voor GaN-chips wordt momenteel geschat op ongeveer 100 miljoen euro. Verwacht wordt dat dit over 5 jaar meer dan 1 miljard euro per jaar zal zijn.”

Europese GaN-Valley

“Nadat ik 30 jaar geleden mijn carrière startte bij Bell Labs via een doctoraatsbeurs, was ik getuige van het succes en de groei van Silicon Valley door de uitvindingen van Bell Labs te commercialiseren”, zegt Dr. Alan Zhou, CEO van BelGaN.

“Ik zie de kans van mijn leven om vanuit Europa een “GaN-Valley” uit te bouwen door gebruik te maken van imec’s innovaties in de volgende generatie GaN-gebaseerde elektrische systemen. Dit samen met het BelGaN-team dat al meer dan 10 jaar ervaring heeft in de ontwikkeling van GaN-technologieën en over meer dan 30 jaar ervaring beschikt in het produceren van halfgeleiders voor auto’s.”

Binnen enkele jaren moet de BelGaN-site in Oudenaarde omgevormd zijn van een Silicium-site naar een innovatieve GaN-site. Dit zal een innovatie- en groei-impuls geven aan de regio en zowel op korte als op lange termijn zorgen voor extra tewerkstelling met tal van carrièremogelijkheden in R&D, operations en andere afdelingen.

Efficiënter gebruik van elektrische energie

GaN-Valley mikt op een groeiende industrie voor elektronische systemen waarin de energievoorziening en het gebruik van elektrische energie steeds efficiënter (minder energieverspilling), kleiner, lichter en goedkoper zullen worden.

BelGaN en GaN-Valley surfen mee op energie- en klimaattrends naar meer elektrificatie voor meer duurzaamheid en koolstofneutraliteit (zonne- en windenergie, elektrische auto’s, enz.), en dit tegen betaalbare energiekosten. Volgens industrie-experten zou er bijvoorbeeld voor elk GaN-apparaat dat wordt geleverd, 4 kg CO2 bespaard worden in vergelijking met zijn tegenhanger in silicium.