Lisa Deridder (links) ontwierp een roestkleurig strikje Lisa Deridder (links) ontwierp een roestkleurig strikje voor bij de dameskostuums in het Hof van Cleve. Foto: lrg, Alter Ego Fotografie

Bekende herenzaak kleedt personeel van Hof van Cleve: “We zijn op zoek gegaan naar strikken die niet te klassiek ogen”

Het voormalige sterrenrestaurant Hof van Cleve zit letterlijk in een nieuw jasje. De Gentse herenkledingwinkel Lost in Pablos ontwierp voor het zaalpersoneel op maat gemaakte kostuums voor tijdens de service.

Hof van Cleve heeft grote veranderingen ondergaan. Niet alleen maakte topchef Peter Goossens plaats voor zijn souschef, Floris Van Der Veken, en liet die de prijzen met meer dan de helft zakken; er kwam ook een nieuwe sommelier in het restaurant én het zaalpersoneel kreeg een nieuwe look.

De vijf zaalmedewerkers mochten allemaal langsgaan bij Lost in Pablos op de Vrijdagmarkt, de kledingzaak van Lisa Deridder (40). Die ontwerpt al meer dan zes jaar herenkostuums op maat en verkoopt ethisch geproduceerde herenkleding. Daarvoor werkte ze bij Café Costume en Nicole Men. Haar man is een goede vriend van de nieuwe chef, Floris Van Der Veken.

“Ze hebben nog samen in de keuken gewerkt – mijn man is een ex-kok. Sinds de winkel is geopend, vroeger in de Onderstraat, is Floris een vaste klant. Hij had al eens laten vallen dat hij de kostuums voor zijn personeel hier wou laten maken, en in september zijn we concreet begonnen aan de samenwerking”, vertelt Deridder.

Geen klassieke strik

De chef gaf aan welke kleuren hij wilde en samen brainstormden ze over de ontwerpen. Het zijn er verschillende, want de vijf zaalmedewerkers kregen niet allemaal hetzelfde kostuum. Ze konden hun persoonlijke mening geven over de afwerking van elk ontwerp.

De heren kregen een grijs kostuum met een ruitje, voor de dames werd het een donkerblauwe stof zonder print. Gastvrouw Céline Vandenberghe kreeg een apart, effen grijs kostuum. De heren dragen een donkerblauw truitje onder hun vest, in plaats van een hemd in de tijden van Goossens. “Maar als het zomer wordt, zullen ze er wel een hemd onder dragen.”

De heren kregen een grijs kostuum met ruitjes. Foto: Alter Ego Fotografie

Gastvrouw Céline Vandenberghe draagt een apart effen grijs kostuum. Foto: Alter Ego Fotografie

De dames dragen wel al een hemd, afgewerkt met een roestkleurige strik met twee fijne, lange linten. “We zijn op zoek gegaan naar leuke strikken die niet te klassiek ogen. Uiteindelijk hebben we voor dit ontwerp gekozen. De mannen hebben een pochette in dezelfde roestbruine kleur.” Deridder maakte een uitzondering voor de vrouwen van Hof van Cleve, want normaal verkoopt ze enkel kostuums voor mannen.

Extra binnenzakken

Praktisch zitten de uniformen iets anders in elkaar dan een doorsnee-mannenkostuum. Zo is vanbinnen in het vest een specifiek zakje voorzien waar een kammetje in past om de tafel mee af te vegen. De sommelier kreeg een verstevigde binnenzak om een wijnopener in te steken. Ook borduurde Deridder de naam van het personeelslid vanbinnen, voor iedereen in een ander kleurtje.

Foto: if

Foto: lrg

Deridder maakte voor iedereen twee exact dezelfde outfits. “Zo heeft iedereen een reservekostuum. Ze zijn vuilafstotend, maar er kan altijd toch een vlek van saus of wijn op komen. Gelukkig werkt Hof van Cleve samen met een goede stomerij.”

Net als Van Der Veken werkt Lost in Pablos samen met lokale leveranciers. Zo zijn de strikken op maat gemaakt in Hamont, in Limburg. Alles werd in Europa vervaardigd, ook de stoffen die ze gebruikten.

Deridder is blij met het resultaat. “Het was spannend om aan het project te starten, maar de samenwerking was heel fijn. We hebben pasmomenten gehad zowel in het restaurant als hier in de winkel. Iedereen was enthousiast over de nieuwe kostuums. Hopelijk vallen ze bij de klanten ook in de smaak.”