“Dat kort ziekteverzuim een kost heeft voor het bedrijf, zal niemand verbazen”, vertelt Heidi Verlinden, research project manager bij Securex. “Denk aan het gewaarborgd loon van de zieke medewerker, of indirecte kosten zoals de reorganisatie van het werk, administratieve kosten en kosten voor de eventueel lagere kwaliteit van het werk na een vervanging. Maar ook langdurige afwezigheid heeft een kostprijs.”
Bedrijven zonder lange afwezigheden van meer dan één jaar door ziekte zijn 1,39 keer productiever dan bedrijven met de hoogste ziektepercentages, blijkt uit de studie. Bedrijven zonder lange afwezigheden hebben gemiddeld een toegevoegde waarde van 81.000 euro per voltijds equivalent, terwijl de groep bedrijven met een hoog ziektepercentage nog slechts 58.000 euro toegevoegde waarde per voltijds equivalent realiseren. Dat komt onder meer door rekruterings- en opleidingskosten, een verhoogde loonkost per uur. En bij bepaalde bedrijven ook door verlaagde motivatie onder de werknemers die niet ziek zijn.
Ook personeelsverloop heeft een impact op de productiviteit, stelt de analyse. Bedrijven zonder personeelsverloop zijn 1,28 keer productiever dan bedrijven met een verloop van 65%. Studentencontracten blijken voorts niet altijd voordelig te zijn: bedrijven zonder studentencontracten zijn 1,30 keer productiever dan bedrijven met 65% of meer studenten. De onderzoekers wijzen erop dat studenten op korte termijn wel een win kunnen opleveren, maar dat er op lange termijn, onder meer doordat studenten een lagere betrokkenheid hebben, minder voordelen zijn.