Bedrijven die onder hun medewerkers het verst onder een gelijke verdeling tussen genders zitten, hebben 1,98 meer risico op ziektegevallen van langer dan drie maand. Dit zijn vaak burn-outgevallen. Bij de 25% bedrijven die de kleinste mix van genders aan het werk hebben gesteld, heeft zo 3,87% van de werknemers een afwezigheid van meer dan 3 maanden, terwijl dat bij het kwartiel bedrijven met de hoogste mix aan genders, op 1,95% komt. De resultaten liggen in dezelfde lijn voor verschillende regio’s en de verschillende sectoren in ons land.
“Dit is bijzonder opvallend”, zegt Eric Van den Broele, directeur Research & Development bij GraydonCreditsafe. “Bedrijven waar het personeelsbestand sterk richting gendergelijkwaardigheid evolueert, kennen een pak minder burn-outrisico. We hadden wel verwacht dat er een verband zou zijn, maar dat het zo frappant was, is verwonderlijk. Het ligt wel in lijn met eerdere studies, die bijvoorbeeld een sterk verband toonden tussen gendergelijkwaardigheid en schokbestendigheid van bedrijven.”
Innovatie en creativiteit
Volgens de onderzoekers heeft een en ander te maken met het feit dat bedrijven waar een gezonde diversiteit bestaat tussen mannen en vrouwen, er ook meer wordt ingezet op innovatie en creativiteit, waardoor het risico op burn-out afneemt. “Een bedrijf dat werk maakt van een inclusief personeelsbestand, heeft doorgaans ook meer oog voor algemeen welzijn op het werk”, stellen de onderzoekers. “Zo worden meer kansen gegeven aan het personeel, wat resulteert in meer creativiteit en innovatie, en meer betrokkenheid en loyaliteit tot het bedrijf.”
Bedrijven met financiële problemen bleken daarnaast vaak stressvolle omgevingen te creëren. Een slechte financiële gezondheid verhoogt het risico op ziekte en burn-out onder zijn werknemers. Tegelijkertijd leidt dit tot verminderde arbeidsproductiviteit, waardoor de bedrijfsresultaten verder verslechteren. Zo zijn ook de winstcijfers een indicator van het burn-outrisico in een bedrijf. De 25% minst winstgevende ondernemingen lopen 1,47 meer kans op langdurige ziektegevallen, in vergelijking met de 25% meest winstgevende bedrijven.
Ook de grootte van het bedrijf bleek een impact te hebben op het langdurig ziekteverzuim. Bij kleine bedrijven, met gemiddeld zes medewerkers, ligt het risico op burn-out op 2,33%. Bij grotere bedrijven, met gemiddeld 87 werknemers, stijgt dat percentage tot 3,28%. Ook hier komt de betrokkenheid van werknemers in beeld, en vermoeden de onderzoekers dat een grotere afstand tussen de leidinggevende en de werknemer een rol speelt in de afwezigheid.