Afbeelding2 Powerstation brengt samen met C-biotech een ecologische laadpaal op de markt. Foto pvs

Bedrijf uit Temse maakt laadpalen van … hennep: “We hebben geen minuut getwijfeld”

TEMSE - Powerstation heeft al langer een ruim gamma van laadpalen met aandacht voor ecologie op de markt, maar met een nieuwe behuizing gemaakt van hennep is hun circulaire verhaal nu rond. “Onze laadpalen zijn samengesteld uit volledig recycleerbare materialen”, vertelt CEO Erik Groes (45). “Toen we het voorstel kregen voor een behuizing van hennep heb ik geen twee minuten getwijfeld.”

Powerstation, onderdeel van de Cordeel Group, is het geesteskind van ondernemer Erik Groes. “Nergens in België zag ik al een mooie laadpaal staan”, vertelt de bedrijfsleider. “Ik wilde een exemplaar op de markt brengen dat er qua ontwerp en design bovenuit stak. Wat ons onderscheid van de rest is dat we een duurzaam en ecologisch product op de markt brengen.”

De laadpalen van Powerstation worden vervaardigd uit recycleerbare materialen, ook de behuizing van het apparaat. Frederik Verstraete, CEO van C-biotech, kwam op het idee om die behuizing te vervaardigen uit een biocomposiet op basis van hennep. “Toen Frederik dit voorstelde, heb ik geen minuut getwijfeld”, zegt Erik.

Sterke bouwmaterialen

C-biotech, ook deel van de Cordeel Group, plant al enige tijd hennepplanten op met PFOS vervuilde gronden. De plant absorbeert de stoffen die wordt opgeslagen in de bladeren en koppen van de plant. “Die worden in het verdere productieproces niet gebruikt, maar de stengels zijn vrij van vervuiling en na de oogst uitermate geschikt om te verwerken tot duurzame en sterke bouwmaterialen”, aldus Verstraete.

Het klikte meteen tussen de twee bedrijven. “Onze verhalen zijn gelijklopend”, zegt Erik Groes. “We dragen allebei duurzaamheid hoog in het vaandel en onze productie loopt van A tot Z in België. We zien ook dat de consument hier meer belang aan hecht. Ecologisch verantwoorde producten zijn de toekomst.”

Internationaal

“Begin 2023 zullen we onze eerste laadpalen met een behuizing van hennep op de markt brengen. Het eerste jaar plannen we 200 tot 300 laadpalen per maand te produceren maar we willen snel opschalen naar 3.000 laadpalen per maand. We zien het groots, we willen internationaal de referentie worden op de markt.”

Is er dan genoeg hennep om dat te kunnen bijhouden? “Geen probleem: uit een veld van een hectare hennepplanten halen we tien ton biomassa, goed voor een hoop behuizingen”, vertelt Frederik nog. “Ons verhaal gaat nu al internationaal. Landen die kampen met een PFOS-vervuiling hebben interesse in ons ecologisch concept. De planten halen bovendien grote hoeveelheden CO₂ uit de lucht en zorgen voor meer biodiversiteit in de omgeving.”