Koen De Block, co-CEO van Beddeleem: “De menselijke activiteiten liggen aan de basis van de extreem snelle klimaatverandering. Wij nemen echter al jaren onze verantwoordelijkheid op het vlak van duurzaam ondernemen. Zo hebben wij sinds 2011 het ISO14001 milieuzorgsysteem ingevoerd en blijven wij voortdurend inspanningen leveren om de milieu-impact van onze activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken. Voorbeelden zijn het efficiënt gebruik van grondstoffen, hulpstoffen en energie in de productieprocessen, het optimaal gebruik van PEFC en FSC gecertificeerd hout, het gebruik van gerecycleerd aluminium, het vermijden van het gebruik van vluchtige organische stoffen…”
“We wekken zelf duurzaam onze energie op door zonnepanelen om in onze elektriciteitsbehoefte te voorzien. De verwarmingsinstallatie is geoptimaliseerd. We zuiveren zelf het proceswater met onze waterzuiveringsinstallatie. De verschillende afvalstromen worden maximaal gesorteerd met het oog op recyclage en hergebruik van materialen. Daarvoor beschikken we al bijna 20 jaar over ons eigen containerpark op onze bedrijfssite. We zetten volop in op circulair bouwen. De vergroening van ons wagenpark is aangepakt. We hebben een gamma van ‘Cradle to Cradle’ gecertificeerde producten ontwikkeld. Dankzij onze Cradle-to-Cradle, FSC en PEFC certificaten dragen we bij aan de duurzaamheidsprestatie van gebouwen en helpen wij de bouwheer bij het behalen van credits voor certificaten als BREEAM en LEED.”
Bomen planten
Jochen Daneels, Commercieel Directeur (en vanaf 1 januari 2022 tevens co-CEO) van Beddeleem: “Sinds kort steunen wij ook een boomaanplantingsproject voor het behoud van de bossen in Guatemala. Beddeleem zorgt door de aanplanting van nieuwe bomen voor het bosbehoud en de ondersteuning van de inheemse gemeenschappen in het Sierra del Lacandon nationaal park in Guatemala. Onze positieve klimaatimpact gedurende 1 jaar in cijfers : 347.495 bomen behouden, 1.221 ton CO2 gecompenseerd en 386 hectares beschermd.”
Geen ‘greenwashing’ maar echte klimaatimpact
“Al deze inspanningen hebben geleid tot de toekenning van het CO2-Neutral certificaat door CO2logic en Vinçotte. Dit label garandeert dat wij actief onze lokale en wereldwijde klimaatimpact berekenen, verlagen en compenseren. Er wordt niet alleen rekening gehouden met de CO2-uitstoot in de productie, maar van de hele bedrijfsvoering. We willen zoveel mogelijk onze CO2-uitstoot verminderen, en de resterende CO2-uitstoot compenseren met klimaatbeschermingsprojecten. In tegenstelling tot de praktijken van ‘greenwashing’ kan dit label dus enkel verkregen worden dankzij echte klimaatinspanningen. Wij willen onze CO2-voetafdruk vandaag neutraliseren in plaats van deze door te schuiven naar de toekomstige generaties”, benadrukt Jochen Daneels.
Het CO2-Neutral label is een certificatie voor het verminderen van de broeikasgassen die verband houden met de bedrijfsactiviteiten. Het label wordt uitgegeven door de internationale klimaatadviesorganisatie CO2logic, de expert op het vlak van carbon footprinting en het behalen van CO2-neutraliteit, en gevalideerd door het geaccrediteerde en onafhankelijke certificeringsorganisme Vinçotte. Het CO2-Neutral-label voldoet aan de internationaal erkende PAS 2060, waarin de vereisten voor het bereiken en aantonen van koolstofneutraliteit zijn vastgelegd.
Klimaatpositief
Jochen Daneels: “Beddeleem gaat echter verder dan dit klimaatneutraal verhaal en gaat voor ‘klimaatpositief’ door meer terug te geven dan we uitstoten. Via Go Forest zijn wij gestart met het compenseren van het gebruik van bamboe bij de productie van onze JB WOOD BAMBOO wanden. Zo hebben wij voor de HQ van PWC in Diegem voor elke m² geproduceerde wand 1 bamboe aangeplant in het Amazoneregenwoud (Madre De Dios) in Peru.”
Beddeleem is een totaalafwerkingsbedrijf van kantoren en utiliteitsgebouwen én fabrikant van systeemwanden, plafonds, deuren en meubilair. De hoofdkantoren en productieafdeling zijn gevestigd op het industrieterrein De Prijkels te Nazareth/Deinze. Daarnaast heeft Beddeleem kantoren in Groot-Bijgaarden (Brussel) en Capellen (Luxemburg). Vanuit Parijs zijn ze actief op de Franse markt. Een solide team van 180 medewerkers en 350 monteurs staat garant voor een jaarlijkse omzet van circa 85 miljoen euro.