bakkerij De Boey Bas en Nena staan te popelen om hun bakkerij in de Leon Labytstraat te openen. Foto: dvk

Bas (42) en Nena (39) openen filiaal van bakkerij De Boey: “Iedereen is tevreden dat er op deze plaats weer een bakker komt”

Op dinsdag 19 maart opent bakkerij De Boey een nieuwe vestiging in de Leon Labytstraat in Beveren. Nena De Nys (39) en Bas Lemahieu (42) nemen het pand over waar bakkerij Van Mieghem twintig jaar lang gevestigd was.

De Boey is een klinkende naam in de bakkerijwereld. Verspreid over het Waasland hebben ze al verschillende bakkerszaken waar ze zelfgemaakte ambachtsproducten verkopen. Elke dag worden ongeveer 50 verschillende soorten brood en 25 soorten koffiekoeken gebakken waarvoor mensen al eens graag een verplaatsing overhebben. “In de winkel in Sint-Gillis-Waas komen mensen vanuit Beveren om hun favoriete brood te halen”, vertellen zaakvoerders Nena De Nys (39) en Bas Lemahieu (42).

In 2022 kwam er een bakkerij leeg te staan in de Leon Labytstraat. Bakkerij Van Mieghem was na een twintigtal jaar gestopt door onder meer de hoge energieprijzen en zocht een overnemer. “Wij zagen dat als een opportuniteit en zijn er zo snel mogelijk ingestapt”, zeggen Nena en Bas. “De winkel was nog in heel goede staat en we hebben dus niet veel moeten veranderen. Daarom kunnen we nu ook al snel openen.”

Babbel en brood

Dat de buurt blij is met de nieuwe bakkerij, hebben Nena en Bas aan den lijve mogen ondervinden. “Verschillende passanten staken hun hoofd al eens onder het rolluik om te komen kijken naar wat we doen”, lacht Nena. “Iedereen is dan ook heel content dat er net op deze plek weer een bakkerij zal openen. Dat blijkt toch nog steeds een belangrijk gegeven in de sociale omgang. Vele mensen komen niet alleen naar de bakker voor een lekker brood, maar ook om eens een babbeltje te doen met de andere klanten of de mensen achter de toonbank. En die huiselijke sfeer maakt het ook zo mooi.”

Kosten en productieprijzen stijgen

Bakkerij De Boey staat bekend voor haar ambachtelijke werkwijze en eerlijke producten. “Al merken we wel dat de verkoop sinds de coronapandemie stagneert”, zegt Bas. “Mensen zijn thuis creatiever geworden om eigen gebak te maken. Daarnaast zijn ook de prijzen gestegen. Op een paar jaar tijd is de standaardbloem dubbel zo duur geworden en dat moet je natuurlijk wel ergens doorrekenen. Ook personeelskosten en energieprijzen zijn niet min.”

Toch stappen Nena en Bas vol goeie moed in hun Beverse verhaal. “We kijken er enorm naar uit om er hier weer een bloeiende zaak van te maken”, vertelt het koppel. “Nadat de laatste hand gelegd is aan de invulling van de winkel staan we vanaf dinsdagochtend paraat om iedereen te verwelkomen en te leren kennen. We hebben twee vaste werknemers in onze winkel en die worden ondersteund door flexi-jobbers en studenten. We proberen elke dag open te zijn, behalve op zondag. Dan werken we enkel op bestelling.”