Nadat aan de Pastorijstraat de bakkerij van Bart Bekaert in januari 2020 door een verwoestende brand vernield werd, hervatte hij zijn job ruim twee jaar later als ambachtelijke bakker. Daarmee kon hij zijn creativiteit meer ontplooien. Hij werd ook lid van ‘Les Ambassadeurs du Pain’. Die organiseerde dit jaar voor de tweede keer een wedstrijd voor het bakken van de perfecte croissant. Het gebak dat Bart indiende, was goed voor de trofee ‘Golden Croissant’.
“Die wedstrijd liep onder de noemer ‘Viennoiserie zonder Grenzen’. Uit het Meetjesland was ik de enige deelnemer”, vermoedt Bart. “Voor mij was dat als artisanale bakker een nieuwe uitdaging. Vrijdag wordt ik 47 jaar. Mijn tweede deelname aan die bakwedstrijd levert me alvast een mooi verjaardagscadeau op. In mijn bakkerij doe ik van A tot Z alles zelf. Bij een deelname aan een wedstrijd moet je voor perfectie gaan. Ik was dan ook lang intensief bezig met de zware voorbereiding om de bekende bladerdeegkoek te bakken. Die moest trouwens aan veel voorschriften voldoen. We moesten twaalf identieke rechte croissants inleveren. Ze moesten met een mengsel van eigeel gedoreerd zijn, na het bakken en afkoelen 70 gram wegen en niet versierd zijn.”
Het glanzend uiterlijk, de kleur, het volume, de bladerdeeg en de smaak waren de belangrijkste beoordelingscriteria van de jury. “Die bestond uit een op neutrale wijze samengesteld team van Belgische en internationale beroepsbakkers. Een score van minimum 90 procent leverde een ‘golden croissant’ op. Ik wil nog aan meer wedstrijden deelnemen. Daarmee wil ik steeds beter doen en ook de jeugd motiveren. Warme bakkers zijn immers een uitstervend ras”, betreurt Bekaert.
Naar aanleiding van de Week van de Croissant kan je vanaf woensdag 24 januari om 8 uur tot zaterdag 27 januari 16 uur de ‘golden croissants’ van Bart kopen.