Door deze strategische overname kan de groep naar eigen zeggen nog meer inzetten op waardecreatie met gespecialiseerde chocoladeproducten, en beter inspelen op de groeiende vraag van voedingsproducenten naar uiterst specifieke chocoladespecialiteiten en -decoraties. De integratie van ECC geeft Barry Callebaut de mogelijkheid om de productiecapaciteit van gespecialiseerde gemouleerde chocolade uit te breiden, en tailormade oplossingen aan te bieden dankzij ECC’s geavanceerde eigen ontwikkelde technologie.
ECC vervaardigt ingrediënten voor gespecialiseerde chocoladeproducten sinds 1993. Vandaag maakt ECC een ruim assortiment industriële gespecialiseerde chocoladeproducten en -decoraties in verschillende smaken en kleuren (staafjes, krullen, stukjes, blaadjes, schilfers …). Door zijn uiterst flexibele productieproces kan ECC tal van klanten, zoals koekjesfabrikanten, bakkerijen, zuivelbedrijven, ijsproducenten, zoetwarenfabrikanten en cateringbedrijven, bevoorraden. Het bedrijf heeft een chocoladefabriek en een magazijn in Malle, vlakbij Antwerpen. Het familiebedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van 42 miljoen euro en stelt een 80-tal mensen te werk.
Marktpositie verstevigen
Wim Debedts, Vice President Food Manufacturers West-Europa bij Barry Callebaut: “We hebben al jaren een goede relatie met ECC en geloven sterk in de groeimogelijkheden op het gebied van specifieke, industriële ingrediënten voor gespecialiseerde chocoladeproducten. De overname zal ons helpen onze marktpositie verder te verstevigen dankzij ECC’s unieke knowhow en het uiterst flexibele productieproces in zijn Belgische vestiging.”
Eric Van Tichelen, Managing Director van ECC, voegt daaraan toe: “Ik ben heel trots op wat we hebben opgebouwd. Bijna dertig jaar geleden zijn we van nul begonnen met het maken van gespecialiseerde chocoladeproducten. Door de Barry Callebaut Group te vervoegen kan ECC sneller groeien. Dankzij het omvangrijke verkoopnetwerk zullen we nieuwe klanten en nieuwe markten bereiken en zo onze unieke waardepropositie nog beter beklemtonen.”
Grootste ter wereld
Barry Callebaut heeft in Wieze de grootste chocoladefabriek ter wereld staan. Een tweede fabriek staat in Halle. In Wieze en Halle samen wordt een kwart van de wereldproductie aan chocolade van de groep gemaakt. De Zwitsers openen dit najaar in Lokeren nog een gloednieuw distributiecentrum. In Kortrijk is er een kleinere site voor chocoladedecoratie. Daar komt nu dus Malle bij.
Het management van Europe Chocolate Company blijft dezelfde. Ook het personeel wordt overgenomen. Barry Callebaut stelt in ons land 1.800 mensen te werk.