https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2025_04_09_1afce128-9947-4189-8210-a035c3e2b6e2

Bakker Jochen (26) brengt pistolets en patisserie aan huis door werken voor zijn bakkerij: “Enige manier om omzetverlies te compenseren”

Nu het voetpad en de rijbaan voor zijn bakkerij worden heraangelegd, ziet bakker Jochen Vermeiren (26) van patisserie Tartique in Sint-Niklaas steeds minder klanten de inspanning leveren om tot bij hem te komen. Daarom start de bakker eigenhandig met leveringen aan huis. “Sinds de werken aan de Houtbriel is ons het aantal klanten gehalveerd."

De werken aan de Grote Markt en Houtbriel in Sint-Niklaas zijn niet bepaald de meest winstgevende periode voor de lokale handelaars en horeca-uitbaters. Ook niet voor bakker Jochen Vermeiren (26) en zijn partner Romy De Laet (26) die vorige zomer de bekende bakkerij Jan Reed op de Houtbriel overnamen.

LEES OOK. Na 28 jaar geven Jan (50) en Angelique (51) fakkel van bakkerij door: “We laten de zaak met een gerust gemoed achter”

“Het verlies door de werken aan de Grote Markt konden we nog enigszins beperkt houden, aangezien we toen nog relatief goed bereikbaar waren via de Stationsstraat en Zwijgershoek, maar sinds de werken aan de Houtbriel is het aantal klanten dat we hier per dag ontvangen gewoonweg gehalveerd”, vertelt het koppel.

Gevallen klanten

“Het uitgebroken voetpad is voor velen een moeilijk obstakel, waardoor ze niet meer komen. Ons cliënteel bestaat voor meer dan helft uit ouderen die hier een koffie komen drinken, maar nu zien we hier dagelijks gepensioneerden sukkelen met hun rollator of zelfs ten val komen. Gisterenmiddag hebben we hier amper drie klanten gehad.”

Het voetpad en de rijbaan op de Houtbriel worden momenteel heraangelegd. — © yjs

Jochen en Romy zien ook het aantal bestellingen drastisch verminderen. “Onze voorgangers hebben jarenlang een netwerk opgebouwd van klanten uit de Sint-Niklase deelgemeenten en uit Waasmunster, Hamme en Temse die bij ons bestelden”, vertelt Jochen. “Maar nu ze hier niet meer geraken, zien we die klanten nu ook verdwijnen als sneeuw voor de zon.”

Omzetverlies

Voor die klanten wil de Sint-Niklase bakker het heft in eigen handen nemen door te starten met leveringen aan huis. “Dat deden we tijdens de coronapandemie al eens en nu hebben we besloten om dat vanaf komend weekend opnieuw te doen”, aldus Jochen.

“Na mijn uren in de bakkerij zal ik op dinsdag en in het weekend zelf in het Waasland gaan rondrijden om bestellingen aan huis te brengen. Als er veel vraag naar is, willen we het systeem verder uitbreiden en eventueel zelfs met een taxibedrijf in zee gaan. Het is de enige manier om da omzetverlies van meer dan de helft van onze normale omzet iet of wat te compenseren.”

Wie voor meer dan 25 euro bestelt bij Patisserie Tartique, kan voor 5 euro extra beroep doen op de levering aan huis. Meer info via deze link.