De Gentse correctionele rechtbank verklaarde de strafvordering woensdag voor alle beklaagden onontvankelijk omdat het recht op een eerlijk proces geschonden werd. De e-mails die volgens het openbaar ministerie een bedrag van 12,6 miljoen euro aan smeergeld bewijzen, werden volgens de rechtbank op onrechtmatige wijze verkregen.
De zaak draait om de toekenning van een contract om baggerwerken uit te voeren in de haven van Sabetta, met een van de grootste lng-terminals ter wereld, op het Jamal-schiereiland in het noorden van Rusland. Het Russische ministerie van Transport had een aanbesteding voor het project uitbesteed aan het Russische bedrijf USK Most, en zowel DEME als Jan De Nul stelde zich in 2013 kandidaat voor de baggerwerken, die van 2014 tot 2017 zouden plaatsvinden.
DEME haalde de opdracht binnen via zijn Russische joint venture Mordraga en Jan De Nul greep naast het contract, maar De Nul had vermoedens dat er een belangenconflict was met een tussenpersoon. Het onderzoek van het parket Oost-Vlaanderen startte in 2016 na een strafklacht van Jan De Nul.
In huiszoekingsbevelen van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI, die in 2018 ingeschakeld werd om e-mailadressen van verdachten te onderzoeken, werd de omkoopaffaire uit de doeken gedaan.
Spilfiguur was volgens het gerecht Sofia M.-N., een ex-werknemer van DEME die een eigen consultancybedrijf startte in 2012. Haar Belgisch bedrijf kreeg door DEME officieel 175.000 euro betaald als consultant. Uit het onderzoek bleek echter dat de vrouw, een Belgische van Bulgaarse origine, 4.188.000 euro smeergeld zou hebben gekregen via schermvennootschappen in Cyprus en Panama gelinkt aan DEME.