Aucxis wint award als deelnemer in iMinds-project

ELIREUHet iMinds ‘HIPS’-project heeft de Agoria eHealth Award gewonnen in de categorie ‘beste ICT-project dat kwaliteitssystemen verbetert en processen optimaliseert’. HIPS onderzocht hoe de informatiestromen en middelen in een ziekenhuis (medewerkers, infrastructuur en materiaal) beter kunnen worden afgestemd op het zorgtraject van patiënten; als concrete toepassing werd gekozen voor de processen in het domein van heupchirurgie. Na een traject van twee jaar presenteerde het consortium van Vlaamse bedrijven, waaronder Aucxis, een bedrijf uit Stekene dat gespecialiseerd is in RFID-oplossingen, en Amaron, een bedrijf uit Ruiselede, dat gespecialiseerd is in de integratie van it in de gezondheidszorg, de ziekenhuizen AZ Maria Middelares (Gent) en AZ Nikolaas (Sint-Niklaas) en een aantal academische partners een methodologie die zorginstellingen tot 30% van hun supply chain-uitgaven kan helpen besparen. En dat door het gebruik (en verbruik) van medisch materiaal tijdens een ingreep op een semi-automatische manier te registreren – via RFID-tags en visuele herkenningstechnologie.

De jaarlijkse Agoria eHealth Awards belonen de beste ICT-projecten in de gezondheidssector; projecten die bijdragen tot administratieve vereenvoudiging en een betere zorg  en die bovendien innovatie en een goede samenwerking tussen industrie en zorgactoren centraal plaatsen. Volgens de jury scoort het HIPS-project hoog op al die criteria.

“Ziekenhuizen vormen een complexe omgeving waarin heel wat middelen en informatiestromen op elkaar moeten worden afgestemd om ervoor te zorgen dat de juiste (en voldoende) middelen beschikbaar zijn op de juiste plaats; en daarin zitten nog heel wat optimalisatiemogelijkheden,” zegt Elisabeth Reusens (foto) van het AZ Maria Middelares in Gent. “Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat een operatiekwartier klaarmaken voor een heupingreep soms afhankelijk is van meer dan tien verschillende processen. De traceerbaarheid en de herbevoorrading van medische goederen kan nog heel wat beter.

“Vandaag is stockbeheer immers nog grotendeels gebaseerd op manuele tellingen,” voegt Jan Van Ooteghem, de HIPS-onderzoeksverantwoordelijke, daaraan toe. “Daarom ontwikkelden we een methodologie die gebruik maakt van verschillende technologieën (zoals RFID-tags en visuele herkenningstechnologie) om – op een semi-automatische manier, en tot in het kleinste detail – het gebruik en verbruik van goederen in een operatiekwartier te kunnen monitoren.”

En met succes: simulaties hebben aangetoond dat de investering in de HIPS-methodologie simpelweg kan worden terugverdiend door niet langer manueel te moeten tellen. Met andere woorden: hoe meer goederen je kan taggen, hoe beter de traceerbaarheid ervan en hoe efficiënter de ziekenhuisoperaties kunnen verlopen. Op die manier kunnen zorginstellingen tot 30% van hun supply chain-uitgaven besparen. De lessen uit dit project voor de zorg, kunnen ook voor de bedrijven uit de industriële sector van nut zijn.

“Daarnaast heeft het HIPS-project ook geleid tot een nauwe samenwerking tussen Amaron en Aucxis – meer bepaald tussen onze Workflower en R-Connect producten – wat zich vertaalt in een versnelde groei. Samen met H.Essers hebben we ontegensprekelijk de basis gelegd voor een heel sterk commercieel product dat we momenteel verder aan het ontwikkelen zijn; een product dat we zullen opnemen in onze standaard productportfolio’s en zeker zullen aanbieden aan onze klanten in de ziekenhuiswereld,” besluit Patrick Catthoor, van Aucxis.