Attentia : "Bedrijven willen meer aan burn-outpreventie doen"

susieHet probleem van medewerkers die langdurig uitvallen, is de jongste tijd vaak in het nieuws. Vorig jaar waren in ons land meer dan 120.000 werknemers langdurig afwezig omwille van psychosociale aandoeningen. Dat de wetgever de preventie  van psychosociale risico’s hoger op de agenda van bedrijven zet, is dan ook logisch. Er is duidelijk meer bewustzijn rond de impact van ziekte of verzuim op de bedrijfsperformantie en daarom kiezen bedrijven voor een proactieve aanpak.

HR-dienstverlener Attentia, die actief is als sociaal secretariaat maar ook organisaties begeleidt bij het uitrollen van een geïntegreerd hr- en well-beingbeleid en zijn hoofdkantoor heeft in Gent,  merkt dit ook aan de stijgende vraag naar begeleiding in het opzetten van een welzijnsbeleid.

Susie Verstuyft (foto), stressmanagementconsultant bij Attentia, volgt bedrijven op de voet: Een burn-out is dikwijls een grote schok voor het bedrijf; vaak zijn het zeer betrokken medewerkers die uitvallen. Meest zichtbaar zijn de managers, die zeker een risicogroep zijn. Leidinggevenden kunnen veel plezier in het werk kennen en een hoog engagement vertonen, maar toch ook grote nood aan herstel hebben.  Een erg hoge herstelnood kan als waarschuwing gezien worden voor uitputting, een centraal kenmerk van burn-out.

Attentia merkt daar alvast al inspirerende voorbeelden van. Het  advocatenkantoor Claeys & Engels zet bijvoorbeeld met hulp van Attentia in op een brede en positieve aanpak.

Ook bij SGS uit Zwijnaarde, gespecialiseerd in inspectie, controle, analyse en certificering, staat het welzijn van de medewerkers hoog op de agenda. Eddy Van Eenoo, Preventieadviseur-milieucoördinator SGS Belgium: Nadat we samen met Attentia, in samenwerking met de  faculteit Psychologie van de KUL, op zoek gingen naar risico’s voor psychosociale aandoeningen op de werkvloer, werd een rapport opgemaakt en advies verleend bij het opstellen van preventieplannen. Deze actieplannen zullen verder vorm krijgen in dialoog met sociale partners, de verschillende afdelingsmanagers en het bestuur. We zullen ook voorstellen om op 2 niveaus opleidingen te organiseren: enerzijds voor de leidinggevenden zodat zij signalen kunnen (h)erkennen, anderzijds tips & tricks voor de medewerkers om zelf een burn-out of depressie te vermijden.”

Op 28 juni origaniseert Attentia een webinar over dit onderwerp. Meer informatie is ook te vinden in een whitepaper van Attentia :  ‘Hoe voelt de Belg zich op het werk.’