Aquafin maakte op dinsdag 6 april een 3D-laserscan van de Brusselse Ring. “Het is de eerste keer dat Aquafin zo’n scanner gebruikt bij wegenwerken”, zegt Toon Van Dorpe, groepsleider van het opmetingsteam van Aquafin.
Aquafin, dat de infrastructuur voor rioolwaterzuivering voor het Vlaamse Gewest bouwt en beheert, voert in april rioleringswerken uit in Vilvoorde. Ter hoogte van de Brusselse Ring kiest het voor de techniek van onderdoorpersing. De rioolbuis wordt onder het wegdek geduwd en aangesloten op het bufferbekken langs de Albert I-laan. Het wegdek moet daardoor niet opgebroken worden en de hinder voor omgeving en verkeer blijft beperkt.
“Met een scanner en een fotolens wordt de omgeving in een halfuur zeer nauwkeurig opgemeten”, zegt Van Dorpe. De klus werd geklaard door het Gentse engineeringbureau ASSET dat ook een West-Vlaamse vestiging heeft in Wingene.
ASSET werd in 1985 opgericht en is eigenlijk een letterwoord voor “Algemeen Servicebureau voor Survey en Tekensystemen”. De bedoeling was om allerhande opmetingen uit te voeren met behulp van elektronische meetapparatuur en de opmeetgegevens te verwerken tot digitale tekeningen. Nu lijkt dit allemaal evident, maar op dat ogenblik vergde dit heel zware investeringen in software, computers en competent personeel.
Vandaag beschikt het bedrijf, dat geleid wordt door Vincent Baeten en Peter Warnez, nog steeds over een performante topografie-afdeling die gebruik maakt van de beste meetapparatuur. Daarnaast heeft het bureau een uitgebreide ontwerpafdeling voor wegen- en rioleringsontwerp, consultancy omtrent milieu en bodem (milieu-advies, milieu-coördinatie, bodemonderzoek, …), hemelwaterstudies, verkavelingsontwerp, …
ASSET werkt al vele jaren samen met Aquafin. De 3D-scanning die hier voor dit project wordt toegepast heeft heel wat toepassingsmogelijkheden en troeven. Zo kan scanning gezien worden als een alternatief van een traditionele opmeting, waarbij vooral complexe omgevingen (gebouwen, installaties, kunstwerken, …) tot in de kleinste details kunnen in kaart gebracht worden. Het resultaat is een uiterst nauwkeurige puntenwolk die kan gebruikt voor het aanmaken van diverse plannen en snedes. Het scannen kan ook interessant zijn voor de opmaak van een BIM (Building Information Modelling), wat resulteert in 3D-gebouwmodellen