De nieuwe windturbine zal groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 2.900 gezinnen en een CO2-uitstoot van 4.600 ton per jaar vermijden. Opnieuw een belangrijke bijdrage aan de vele klimaatdoelstellingen.
Klaar tegen de zomer
Aspiravi nv bouwt in Laarne een windturbine van het type Enercon E126 met een as-hoogte van 135 meter. De wieken hebben een lengte van 61 meter. De fundering is reeds gegoten. In de laatste week van maart wordt de kraan voor de eigenlijke opbouw van de windturbine opgesteld. Begin april worden vervolgens de betonnen onderdelen van de toren van de windturbine op de bouwwerf geleverd en kan de opbouw van de toren starten. Tegen eind mei is het transport van de grote onderdelen gepland (o.a. wieken, gondel, stalen torendelen), zodat de windturbine begin juni dan volledig kan opgebouwd worden. Indien alles volgens planning verloopt is de indienstname van de windturbine voorzien tegen de zomer.
Omwonenden participeren en genieten mee
Via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen cv kunnen omwonenden mee investeren in de windenergieprojecten van Aspiravi nv en zo ook mee genieten van de opbrengsten van windenergie. Aspiravi Samen cv zal de omwonenden in Laarne actief informeren over de mogelijkheid om mee te investeren. Aspiravi Samen cv telt vandaag bijna 3.500 coöperanten, die samen reeds meer dan 9,5 miljoen euro kapitaal hebben opgehaald. In 2020 werd een dividend van 3,25% uitgekeerd aan de coöperanten op hun investering in groene energie. Deelbewijzen kosten €125/stuk en men kan er maximaal 26 per persoon aankopen. Dit kan heel eenvoudig via het inschrijvingsformulier op de website, waar ook het de informatienota met vermelding van alle risico’s te vinden is. www.aspiravi-samen.be.
Voordelige groene stroom voor coöperanten
Coöperanten van Aspiravi Samen cv kunnen ook aan een voordelig tarief, lokaal geproduceerde, groene stroom aankopen via Aspiravi Energy. Het aanbod van Aspiravi Energy is uniek want elke klant steunt automatisch ook een sociaal doel. Per verbruikte megawattuur wordt een vast bedrag afgestaan aan een goed doel in het kader van energie- en/of kinderarmoede.