ed0b9bac-738f-43fd-99f2-e15bae726575 Foto Kurt

Architectennetwerk wil uitbreiding verzekeringsplicht aannemers

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) breekt vrijdag een lans om de verzekeringsplicht voor aannemers uit te breiden, naar aanleiding van de failliete bouwpromotor in Roeselare die verschillende gezinnen opzadelde met een financiële put en onafgewerkte woningen. Daarnaast wil NAV dat aannemers een registratieplicht opgelegd krijgen, en raden ze bouwers aan met een architect in zee te gaan.

Aannemers moeten zich sinds 2018 verplicht verzekeren, maar NAV wijst erop dat die verzekering beperkt is. Daardoor is maar een minderheid van de schadegevallen gedekt. “Bij pakweg verkeerd geplaatste isolatie of een slechte dakdichting is er geen dekking”, beklemtoont NAV. “Terwijl die ‘kleine’ fouten wel grote financiële consequenties kunnen hebben, die aannemers niet zelf kunnen dragen wanneer ze aansprakelijk gesteld worden.”

De organisatie wijst erop dat architecten wel verplicht verzekerd zijn voor de beroepsaansprakelijkheid in zijn geheel. Wat betreft NAV moet de lat voor aannemers even hoog liggen als voor architecten. “Zo zorgen we ervoor dat consumenten niet moeten opdraaien voor de schade door uitvoeringsfouten of aannemingswerken van slechte kwaliteit”, zegt NAV. “Extra voordeel bij zo’n verplichte verzekering is dat malafide aannemers automatisch geweerd worden.”

Een hervorming van het registratiesysteem voor aannemers is een andere noodzaak. Die registratie zou verplicht moeten zijn voor alle bedrijven die als aannemer actief willen zijn, maar de voorwaarden voor een basisregistratie moeten dan niet zo strikt zijn als bij de huidige erkende aannemers. Een verzekering beroepsaansprakelijkheid moet wel een voorwaarde zijn, vinden de architecten. Op de site van de registratieautoriteit moeten (ver)bouwers kunnen nagaan of hun aannemer wel degelijk geregistreerd is en het beroep mag uitoefenen.

In een laatste aanbeveling om verhalen zoals met de Roeselaarse bouwpromoter te vermijden, houden de architecten een pleidooi voor de eigen winkel. “Ook als een architect niet wettelijk verplicht is, is het zinvol om een beroep te doen op een architect”, klinkt het.