ArcelorMittal stelt beslissing over miljardeninvestering in Gentse staalfabriek uit

ArcelorMittal stelt beslissing over “grootste klimaatinvestering ooit” uit

De internationale top van ArcelorMittal stelt haar beslissing over "de grootste klimaatinvestering ooit in ons land" uit. Sinds 2021 onderzoeken ingenieurs de bouw van een installatie om op grote schaal groen staal te produceren in Gent. Maar de miljarden die daarvoor nodig zijn worden voorlopig niet uitgetrokken.

De staalreus onderzoekt plannen om hoogovens in Europa te vervangen door “waterstofklare” DRI-EAF-installaties (Direct Reduced Iron – Electric Arc Furnace), een cruciale stap in de richting van CO2-reductie.

Na de zogenaamde ‘pre-enigineering-phase’ zou de directie eind dit jaar de bestelling voor de peperdure installatie plaatsen. Maar het bedrijf is daar niet klaar voor en communiceert dinsdag dat het haar Europese decarboniseringsplannen uitstelt.

Lees ook: Nog geen beslissing over “grootste klimaatinvestering ooit” bij ArcelorMittal in Gent

Het bedrijf wijst op ongunstige ontwikkelingen in het beleid, de energiemarkt en de technologische vooruitgang als redenen voor die deze beslissing. Ook in het Franse Duinkerke en in het Duitse Eisenhüttenstadt en Bremen zouden gelijkaardige projecten worden opgestart.

Maar ArcelorMittal ziet voorlopig geen economisch rendabel pad om de staalproductie in Europa te vergroenen.

Klimaatdoelstellingen bijstellen

Bij de productie van staal wordt steenkool verbrand in hoogovens wat heel wat uitstoot veroorzaakt. De investering in de Belgische staalfabriek zou de industriële uitstoot van CO2 in ons land in een klap met enkele procenten doen dalen.

De beslissing om investeringen ‘on hold’ te zetten zal ArcelorMittal er waarschijnlijk toe brengen om haar klimaatdoelstellingen voor 2030 bij te stellen. Maar bestaande installaties die experimenteren met het afvangen of hergebruik van CO2-uitstoot, zoals er al in Gent ook een staat, staan niet ter discussie.