arcelormittal

ArcelorMittal gaat op zoek naar energiepartner voor ontwikkeling van warmtenet

ZELZATE – ArcelorMittal Belgium gaat in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen (POM), Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist Zelzate en de gemeente Zelzate op zoek naar een partner voor de ontwikkeling van een (residentieel) warmtenet. Een warmtenet is een netwerk van leidingen dat op een bron van restwarmte wordt aangesloten. Op dit warmtenet kunnen ziekenhuizen, sportinfrastructuur, scholen en zelfs volledige wijken worden verbonden voor de aanvoer van verwarming én warm water.

Het warmtenet dat ArcelorMittal wenst te installeren, zal restwarmte van de productiesite in Gent leveren aan verschillende interne verbruikers op de staalsite zelf alsook aan potentiële partijen in de gemeente Zelzate. In een eerste fase wordt onderzocht om een warmtenet richting Sint-Jan-Baptist Zelzate (backbone warmtenet) op te richten. In een tweede fase wordt een uitbreiding naar Zelzate bekeken alsook worden een verdere uitbreiding op de site van ArcelorMittal en andere opportuniteiten onderzocht.

ArcelorMittal hoopt begin volgend jaar zijn keuze van projectpartner te maken. De Belgische tak van de multinational behoort vandaag reeds tot de wereldtop inzake energie-efficiëntie en CO2-uitstoot. Het bedrijf volgt het klimaatakkoord van Parijs. Per ton staal vandaag geproduceerd is er reeds 23% minder uitstoot dan in 1990, waarbij ArcelorMittal de ambitie heeft koolstofneutraal te zijn tegen 2050. Volgens Manfred Van Vlierberghe, CEO van ArcelorMittal Belgium, heeft zijn bedrijf noch min noch meer een passie voor energie-efficiëntie. Tegen 2050 wil het bedrijf zelfs klimaatneutraal zijn.

Iedereen tevreden

De haven van Gent-Terneuzen heeft sowieso ook belangstelling. Zegt Daan Schalck, CEO North Sea Port: “North Sea Port neemt in het havengebied een regierol op inzake energietransitie. Deze ervaring zetten we graag verder in op het gebruik van de restwarmte van ArcelorMittal. Dit biedt mogelijkheden om bij bedrijven na te gaan of restwarmte kan worden gebruikt. North Sea Port kan in de toekomst het aanbieden van restwarmte uitspelen als troef voor nieuwe investeerders.”

Ook de Provincie en de POM steunen volop het initiatief van energietransitie. Ook de stad Gent is blij met de aanzet die ArcelorMittal geeft. “Een sterke, toekomstgerichte economie creëert jobs en welvaart én op die manier worden fundamentele maatschappelijke uitdagingen aangepakt”, aldus schepen Sofie Bracke. “Zonder cleantech geen noodzakelijke transitie naar een klimaatneutrale economie. Vanuit de Stad kunnen we dat zeker niet alleen blij dus dat ook een grote speler als ArcelorMittal dezelfde visie deelt.”

Finaal zal Zelzate een van de grote winnaars zijn als het project wordt gerealiseerd. “In 2017 heeft de gemeente Zelzate beslist om het burgemeestersconvenant goed te keuren en een klimaat- en energieactieplan op te stellen met als doel 40 % reductie van CO2-uitstoot tegen 2030″, aldus schepen Steven De Vuyst van Zelzate. “Het warmtenet van ArcelorMittal is dan ook opgenomen in het klimaatactieplan.  De gemeente heeft een faciliterende rol door te ondersteunen, informatie te bezorgen, inlichtingen te geven alsook inzet van personeel.”

Lees ook

  • VZW
    04/11/2024
    Vzw Parochiecentrum Sint-laurentius Betekom
    Begijnendijk
  • BV
    04/11/2024
    Bouts Renov
    Wezembeek-oppem
  • VZW
    04/11/2024
    Invirtus
    Hasselt