In mei begon ArcelorMittal al met een proefproject voor het opvangen van CO2 uit de restgassen van de hoogovens en de oven van de warmwalserij in Gent. Het staalbedrijf gebruikt daarvoor een systeem van Mitsubishi Heavy Industries (MHI).
Gebruik in staalproductie
Die CO2 wil ArcelorMittal nu omzetten in CO om te gebruiken bij de staalproductie. “Koolstofmonoxide kan gebruikt worden als reductiemiddel in het staalproductieproces – als vervanging van een deel van de cokes of metallurgische kool die in de hoogoven wordt gebruikt – of als basisingrediënt in de Steelanol-fabriek in Gent, voor de productie van chemische bouwstenen of alternatieve brandstof”, licht ArcelorMittal toe.
Daarvoor gaat de staalreus in zee met het Antwerpse klimaattechbedrijf D-CRBN, dat een plasmareactor ontwikkelde die CO2 afbreekt tot CO en zuurstof (O2). Op 1 juli werd een pijpleiding geïnstalleerd tussen de afvangeenheid van MHI en een eenheid van D-CRBN waarin de haalbaarheid zal worden getest van het gebruik van de opgevangen CO2 – die heel zuiver moet zijn – als grondstof voor de plasmareactor.
“Eerste industriële test”
Het gaat om “de eerste industriële test van de plasmatechnologie van D-CRBN”, zegt ArcelorMittal. “Dit industriële pilootproject is een belangrijke fase in het testen van de D-CRBN-technologie, om ervoor te zorgen dat onzuiverheden die gepaard gaan met de CO2 geproduceerd tijdens de staalproductie, geen schadelijk effect hebben op het proces en het geproduceerde gas.”
“Het elektrificeren van de staalproductie is een uitdaging, maar het proces van D-CRBN, dat CO2-uitstoot recycleert tot CO, biedt een kosteneffectieve en schaalbare oplossing”, zegt Gill Scheltjens, CEO van D-CRBN. “Onze technologie kan bestaande hoogovens elektrificeren en koolstofvrij maken en hun steenkoolverbruik aanzienlijk verminderen.