ArcelorMittal bevestigt aan persagentschap Belga dat in de loop van 2024 de knoop zal worden doorgehakt over investeringen voor duurzaam staal in haar Gentse vestiging. In afwachting onderzoeken ingenieurs hoe de multinational duurzaam staal kan produceren in Gent en in het Franse Duinkerke. Er zijn geen projecten stopgezet.
De bouw van twee elektrische smeltovens en een DRI-installatie in de Gentse staalfabriek wordt sinds 2021 onderzocht. Maar de investering van ruim 1 miljard euro zou onder druk staan omdat een staalfabriek in het Franse Duinkerke kan rekenen op gulle subsidies. De krant De Tijd berichtte eerder deze week over twijfels rond de komst van de DRI-installatie. De kwestie werd ook besproken in het federaal parlement.
Lees ook: ArcelorMittal lijdt fors verlies na dodelijk ongeluk Kazachstan
ArcelorMittal geeft aan dat alle projecten in de onderzoeksfase zitten. In een resultatenrapport vermeldt het beursgenoteerde bedrijf zelfs bijkomende investeringen, onder meer voor een elektrische oven in het Spaanse Gijon. De groep rapporteert ook dat de vraag naar duurzaam staal een duidelijke groei vertoont. Zo wil de Deense windmolenbouwer Vestas turbines bouwen met gerecycleerd staal en de Franse producent Schneider Electric wil duurzame elektriciteitstoepassingen produceren.
Klimaatneutraal
De investeringen in Gent en Duinkerke worden uitdrukkelijk vermeld door de staalgigant, die tegen 2050 klimaatneutraal wil zijn. Tegen 2030 zou de CO2-uitstoot met 35 procent moeten verminderen.
In 2021 werd in het Gentse stadhuis een intentieverklaring ondertekend in aanwezigheid van de regering en de familie Mittal. Sindsdien zijn ingenieurs aan het werk voor de concrete uitwerking. Dat de DRI-installatie in Duinkerke bestudeerd wordt, betekent niet dat de investering in Gent niet zal gebeuren, zegt de Gentse directie. “Om de middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten, geven we voorrang aan de gedetailleerde ontwerpfase van de elektrische smeltoven, om in een volgende fase de detailed engineering van de DRI uit te werken”, luidt de officiële verklaring.
Mogelijk krijgen investeringen die sneller renderen wel voorrang bij het internationaal management. De Europese directie van ArcelorMittal geeft aan dat daarbij “de projectkosten, toegang tot fondsen en toekomstige energieprijzen de uitrol van DRI en elektrische hoogovens zullen beïnvloeden.”
Het subsidiedossier voor de Gentse vestiging is in juni van 2023 al afgerond, goed voor 280 miljoen euro. Maar ArcelorMittal kan ook in Frankrijk op omvangrijke steun rekenen en kondigde eerder dit jaar een langetermijnsamenwerking aan met energiebedrijf EDF, in handen van de Franse staat. Goedkope energie is voor de uitbating van elektrische hoogovens een stevige troef.
Bezorgde ministers
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) uit haar bezorgdheid. De federale regering probeert de overvloed van nucleaire energie bij onze zuiderburen te counteren met assertieve steun aan groene stroom. “België heeft vele troeven, waaronder de toegang tot groene en goedkope energie via onze windparken op zee”, zegt Van der Straeten. “In 2021 hebben we ook de energienorm ingevoerd, een noodzakelijk instrument zodat onze ondernemingen geen bijkomende concurrentiehandicap oplopen.” Maar een opbod tussen lidstaten om multinationals comfort te bieden, is voor een klein land als België niet zonder risico’s. “Indien wij elkaar intern concurrentie aandoen, verliest iedereen, behalve landen buiten Europa”, zegt de groene minister.
Vlaanderen investeert via het samenwerkingsverband Finocas in de Gentse ArcelorMittal-site. “Vlaanderen zet alles op alles om buitenlandse industriebedrijven te motiveren om hier te investeren, zeker als het gaat om innovatie op het vlak van duurzaamheid”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Maar ook de Vlaamse regering behoedt zich voor een subsidie-opbod. “Nu moeten we dikwijls concurreren tegen landen met diepe zakken die overmatige subsidies aan bepaalde bedrijven geven”, zegt Jambon. “Dat kan niet de bedoeling zijn binnen een model van Europese samenwerking.” Jambon wil van de kwestie een prioriteit maken binnen het lopende EU-voorzitterschap.