Weliswaar toonde net geen 59% van de arbeiders zich bereid om te staken, maar dat is onvoldoende om die stap effectief te zetten. Voor een stakingsaanzegging is volgens de statuten een tweederdemeerderheid nodig. Die is niet gehaald. 41,08 % van de arbeiders heeft zich tegen een staking uitgesproken. In totaal hebben 2.675 arbeiders hun stem uitgebracht, of 83,41% van de stemgerechtigden.
“Het ongenoegen is nog niet voorbij”, zegt Stijn Van Geem van ABVV Metaal. “Voor hetzelfde geld staan we hier over een jaar terug. Ik hoop dat de werkgever dat beseft.” Ook ACLVB omschrijft een ongenoegen over bepaalde afspraken uit het verleden die niet of te traag worden uitgevoerd op de werkvloer. “Er is nog veel werk aan de winkel. Dat er nog niets gebeurd is, dat kunnen we ook niet zeggen. Maar er moeten nog veel dingen gebeuren”, zegt Claudio Rizzo.
Opnieuw spontane acties
De vakbondsman vraagt voornamelijk erkenning voor de oudere werknemers, die het meeste ongenoegen getoond hebben. Bij ACV klinkt een oproep aan de directie om beloftes na te komen. “Onze vragen meenemen en maken dat ze sneller opgelost worden”, klinkt het. De bonden vrezen anders opnieuw spontane acties. “Een sociaal overleg moet leiden tot oplossingen, tot resultaat”, zegt Hans Schepens van ACV Metea.
Onvrede
Sinds vorige week vindt er bij ArcelorMittal een spontane actie plaats van een 300-tal medewerkers van de onderhoudsdienst en enkele collega’s uit andere diensten. Er is onvrede over een premie voor het geven van opleidingen en de voorwaarden en omkadering van de opleidingstrajecten.
In een voorstel dat aan het personeel wordt voorgelegd, is sprake van enkele bijsturingen. Zo krijgen arbeiders een extra verloning op uurbasis. Die wordt vanaf mei toegekend, maar niet voor functies die vandaag reeds in hoofdzaak opleiding geven. In het voorstel staan ook enkele andere bijsturingen van het opleidingstraject.
De spontane actie is na de stemming stopgezet, zeggen de bonden. Bij ArcelorMittal werken 2.000 bedienden en ruim 3.500 arbeiders in ploegen.