Sustainable,Waste,Management:,Sorting,Plastic,Waste,At,Recycling,Centers,For Foto: Shutterstock

Amerikaanse wereldspeler gaat jaarlijks 80.000 ton plastic recycleren in Gent

Het Amerikaans recyclagebedrijf Freepoint Eco-Systems gaat in het Gentse havengebied een recyclagevestiging bouwen. Zowat 80.000 ton afvalplastic zal er jaarlijks verwerkt worden.

De vestiging wordt daarmee een van de grootsten in zijn soort en is de eerste geavanceerde recyclagefaciliteit voor plastic in Europa. Het gaat om duurzame bedrijvigheid omdat gebruikt plastic nog te vaak verbrand wordt.

Freepoint is gespecialiseerd in geavanceerde verwerkingstechnieken om de grondstof een tweede leven te geven. Er komen meerdere vestigingen in Europa, maar die in Gent is de eerste die alvast is toegelicht. “De aankondiging van onze eerste Europese vestiging betekent de volgende fase in onze wereldwijde strategie”, zegt directeur Oscar Gutierrez. Een substantiële investering, al wordt nog geen concreet investeringsbedrag toegelicht en is het ook nog niet duidelijk welke tewerkstelling de activiteit met zich meebrengt.

Het gaat alleszins om een substantiële som. “We zijn zeer verheugd om zo’n grote industriële investering te mogen onthalen”, zegt CEO Daan Schalck van North Sea Port. De haven wil niet alleen klimaatneutraal zijn tegen 2050. Er wordt ook fors ingezet op de groei in de circulaire economie en de energiesector.

“We stimuleren de ontwikkeling van circulaire ketens, waarin grondstoffen en producten voortdurend worden hergebruikt”, klinkt het. De haven heeft niet alleen toegang tot afvalstromen, ze is ook goed gelegen om het vlotte transport via West-Europese binnenwateren, snelwegen, spoorwegen en pijpleidingen te voorzien.

De fabriek komt aan het Kluizendok op de linkeroever van het Kanaal Gent-Terneuzen, binnen het havengebied van North Sea Port. Het gaat om een terrein van 10 hectare dat voorlopig onbebouwd is. De havendirectie heeft de concessieovereenkomst voor het project donderdag ondertekend.

De vestiging kan in de toekomst nog uitgebreid worden met een bijkomend perceel waardoor in totaal tot 160.000 ton afvalplastic per jaar gererecycleerd kan worden.

Freepoint Eco-Systems wil aan de bouw beginnen van zodra de vergunningsprocedure is afgerond, waarschijnlijk in 2025.