techlane1

Ambitieus nieuw bedrijventerrein zet in op transport via waterwegen

ZWIJNAARDE – Gisteren vond de feestelijke oplevering plaats van het gloednieuwe Gentse bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde. Het was meteen de officiële opening van het ambitieuze bedrijventerrein gelegen in Tech Lane Ghent, dé innovatieve zone in het zuiden van Gent. Het 35 hectare grote park wordt de thuisbasis van bedrijven die zich specialiseren in kenniseconomie, logistiek en watergebonden distributie. 

De opening van het bedrijventerrein luidt een nieuwe fase in van het ambitieuze project. Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse Overheid legde reeds de R4 en de bijhorende op- en afrit aan. Daarna gingen ook de nv Eiland Zwijnaarde (een samenwerking tussen Alinso Group, SoGent, POM Oost-Vlaanderen en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV) en De Vlaamse Waterweg aan de slag om de infrastructuur te realiseren die de verschillende delen van het bedrijventerrein ontsluit en om de oeverstrook langs de oude getijdenarm van de Schelde met groen en een wandel- en fietspad in te richten.

Kenniseconomie

Het bedrijventerrein biedt ruimte voor twee hoofdactiviteiten. 17 hectare wordt gereserveerd voor hoogwaardige kenniseconomie. Het gaat om kennisintensieve technologiebedrijven in onder andere de biotech, cleantech en healthtech. Een deel van het bedrijventerrein heeft zelfs een alliantieovereenkomst afgesloten met de UGent om hierrond samen te werken.

“Het bedrijventerrein focust op economische speerpunten als innovatie en technologie. Er is immers een grote vraag naar incubatieruimte en naar ruimte voor groei van technologiebedrijven. We willen dat nieuwe bedrijven het daglicht kunnen zien en bestaande bedrijven verder kunnen doorgroeien. Met deze ontwikkeling voorzien we ruimte om dit mogelijk te maken”, zegt Sofie Bracke, voorzitter van de Raad van Bestuur van de nv Eiland Zwijnaarde.

Logistiek via binnenvaart

De andere 18 hectare wordt voorzien voor logistieke en distributiebedrijven die maximaal gebruik maken van de binnenvaart. Er wordt gemikt op internationale watergebonden bedrijven die staan voor de logistiek van morgen. Om hun werking te faciliteren komt er op de westelijke zijde van het bedrijventerrein een industriële waterfrontwikkeling met kaaimuren langs de Boven-Schelde. Zo krijgt de binnenvaart een stevige stimulans. Elke vracht die via de watersnelweg kan gaan, moet niet meer over de weg.

“Tech Lane Ghent is een strategisch interessante locatie”, zegt Dominique Van Hecke, algemeen directeur van De Vlaamse Waterweg nv. “De bedrijven die zich hier vestigen, kunnen genieten van alle troeven die de waterweg hen te bieden heeft. Inzake mobiliteit is de binnenvaart een volwaardig alternatief voor het wegvervoer.”