Alvinya Van de Weghe en Niels de Groote Alvinya Van de Weghe en Niels de Groote zijn nog volop aan het werk om hun restaurant klaar te hebben tegen 19 december. Foto: Peter Malaise

Alvinya (33) en Niels (38) starten restaurant in bouwkundig erfgoed: “Dit is het mooiste deel van de stad”

Alvinya Van de Weghe (33) en Niels De Groote (38) openen op 19 december de deuren van restaurant Vinha Grande waar tot eind november eetcafé De Vrijheid was gevestigd. “Dit deel van de stad is het mooiste deel van Ronse”, zegt Niels. “We gaan reis-geïnspireerde gerechten serveren en gerechten uit de Belgische en Franse keuken mengen met meer exotische kruiden.” De twee zullen ook Portugese wijnen verkopen.

Vandaag is het er nog een en al bedrijvigheid, maar op 19 december start Vinha Grande in de Sint-Martensstraat 14 in Ronse. Het gebouw, eigenlijk bestaande uit twee huizen uit de 19de eeuw, is bouwkundig erfgoed en stond lang gekend als In den Armen Duivel.

Alvinya Van de Weghe en Niels De Groote hebben beiden ervaring in de horeca en woonden tot voor kort in de stad. “Nu zijn we verhuisd naar Vloesberg, maar we kennen Ronse en de streek uiteraard goed”, zegt Niels. “Alvinya werkte jaren in Het Verloren Hart in Oudenaarde, ik heb ervaring als souschef bij sterrenrestaurant Le Vieux Chateau in Vloesberg. De laatste jaren was ik er sommelier in de zaal.”

Beschermde gevel

Vandaag verkopen Alvinya en Niels al Portugese wijnen. “We zijn beiden gek van Portugal”, luidt het. “Die wijnen zullen we ook hier verkopen. Al staan er uiteraard ook andere wijnen van bekende streken op de kaart. Het gebouw vinden we zeer mooi, zeker de beschermde gevel. Binnen is het ook voldoende groot om er ons ding te kunnen doen.”

“De kaart zal geregeld wijzigen, op twee signatuurgerechten na: het buikspek met Japanse invloeden en het pluma Iberico met Argentijnse toetsen”

Niels De Groote

“De gerechten die we brengen, zullen reis-geïnspireerd zijn”, zo verklapt de nieuwe uitbater nog. “Dingen uit de Belgische en Franse keuken met kruiden uit exotischere landen. Ik ga me niet houden aan één werelddeel, het zal een mix zijn. Bijvoorbeeld een vol-au-vent met iets erbij, zoals een stukje foie gras. De kaart zal ook geregeld wijzigen, op twee signatuurgerechten na: het buikspek met Japanse invloeden en het pluma Iberico (vlees van een Spaans varkensras, red.) met Argentijnse toetsen.”

36 klanten

Op donderdag en vrijdag zal er een lunch zijn in Vinha Grande, op zaterdag en zondag niet. “Op zondag zijn we ’s avonds gesloten, behalve in juli en augustus. Met 36 klanten zullen we volzet zijn. Met de feestdagen zijn we geopend op oudjaar, dan zijn er trouwens nog enkele plaatsjes vrij.”

De Vrijheid, waar het nieuwe restaurant gevestigd is, is het historische stadsdeel rond de Sint-Hermeskerk met onder meer de Kleine Markt, het Bruulpark en de Oude Sint-Martinuskerk. Het is waarschijnlijk het oudste deel van de stad.