Foto: Elke Pannier Foto: Elke Pannier

“Alsof je bier rechtstreeks uit de brouwerij proeft”: de groeiende populariteit van een pintje uit de tank

Een pint van het vat is beter dan bier uit een flesje of blik. Maar het kan nog beter: steeds meer cafés tappen hun bier uit een tank. “Het is alsof je bier rechtstreeks uit de brouwerij proeft.”

Janos De Baets, een van de oprichters van de Dok Brewing Company in Gent, toont trots de tank van waaruit het bier rechtstreeks in de glazen van de klanten vloeit. Achter zijn café ligt zijn microbrouwerij, waar onder meer Pils13 wordt gebrouwen, een van de vele artisanale pilsbieren die tegenwoordig op de markt gebracht worden door nieuwe en gepassioneerde brouwers.

“Ons café is verbonden met onze brouwerij, dus leek het ons logisch dat we onze bieren in de meest pure vorm aan onze klanten zouden schenken”, zegt De Baets. “En dan is een tank, die rechtstreeks bijgevuld wordt vanuit de brouwerij, de beste oplossing.”

Aan bier in een tank moet minder koolzuur toegevoegd worden dan aan bier uit een vat. Bovendien hoeft het bier niet gepasteuriseerd te worden. “Daardoor blijft de orginele smaak beter behouden, alsof je een pint rechtstreeks uit de brouwerij drinkt”, zegt De Baets.

1.000 liter bier ineens

Tankbier is al enkele jaren een trend in vele wereldsteden. Bierliefhebbers zijn er lovend over. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de biermultinationals op de trend gesprongen zijn. Al liggen de cafés waar zij hun tanks installeren veel verder van hun brouwerij dan het café van de Dok Brewing Company. “Wij bieden al enkele jaren tankbier aan onze cafés aan”, zegt Sebastiaan De Meester, de woordvoerder van Alken-Maes. “Maar we moeten natuurlijk uitleggen welke voordelen dat heeft voor hen. Zo moeten ze bijvoorbeeld niet voortdurend nieuwe vaten aanleggen, wat hen veel gezeul bespaart. Wij komen de tank gewoon bijvullen. Het bier wordt ook al gekoeld geleverd, zodat de café-uitbater geen extra energie moet verbruiken om het te koelen, zoals bij vatbier. Tenslotte is er geen verlies van bier meer bij elke tapbeurt of bij een vatenwissel.” (lees verder onder de foto)

 

Foto: Elke Pannier
Foto: Elke Pannier

Alexander Soenen, directeur Horeca voor België en Luxemburg bij AB InBev, bevestigt de groeiende vraag naar bier uit een tank: “Vooral de laatste tien jaar is het populairder geworden. In die periode groeide ons tankbier in de horeca met meer dan 240 procent.” De Meester wijst er wel op dat niet alle cafés er geschikt voor zijn. “Zo’n biertank bevat algauw 500 tot 1.000 liter, in een vat gaat maar 50 liter. Dus moet je als café wel een voldoende hoog debiet hebben. Bier in een tank blijft wel drie tot vier keer langer goed dan bier in een vat.”

Het is zelfs goed voor het milieu

Voldoende plaats is ook noodzakelijk, want zo’n tank neemt beduidend meer volume in dan een vat. “Vandaar dat we ook aanbieden om de tank in het café zelf te plaatsen, tegen het plafond bevestigd. De caféklanten stellen dat visuele spektakel wel op prijs. Het brengt de sfeer van een brouwerij naar het café.” (lees verder onder de foto)

Foto: Elke Pannier
Foto: Elke Pannier

“Maar dat is wel een complexe onderneming”, voegt Soenen daaraan toe. “Er is altijd een stabiliteitsstudie voor nodig. Ook als je de tank op de vloer plaatst, is een stabiele vloer noodzakelijk.”

Sommige brouwerijen zijn ook wat terughoudend in hun enthousiasme over tankbier, omdat ze vrezen dat het vatbier, waarop heel wat cafés aangewezen blijven, daardoor in een slecht daglicht komt te staan. Maar de vraag blijft groeien, ook op events en festivals. “Omdat de organisatoren dan geen grote hoeveelheden vaten moeten verplaatsen”, zegt Soenen.

Sebastiaan De Meester voegt er nog een laatste voordeel aan toe: “Er zijn veel minder transportbeurten nodig voor tankbier. Het is dus ook goed voor het milieu.” Toch denkt hij dat er nog een lange weg af te leggen is voor tankbier even bekend zal zijn als vatbier. “Bier van het vat, een nieuw vat steken, een gratis vat geven … Vatbier is zo geïntegreerd in ons dagelijkse taalgebruik dat het nog wel enige tijd zal duren voor men spontaan om een pintje van de tank zal vragen.”