Ali en Baris zijn nog steeds verzot op de stoofpotjes van hun voorouders, maar een goed biertje kunnen ze evengoed waarderen. Daarom boden ze van in het begin veel bier aan in hun dagwinkel Vooruit in de Lammerstraat in Gent. “Ik vond het alleen jammer dat ons eigen bier daar niet tussen stond”, zegt Ali.
Dus ontwikkelde hij samen met zijn broer Baris en zijn neef Hakan – een foodie in hart en nieren – zijn eigen bier. Het kreeg de naam Gurbet, wat ‘andere oorden’ betekent in het Turks. Het is een verwijzing naar hun herkomst. “We denken dat we de eerste Turkse Belgen zijn die hun eigen bier uitbrengen”, zegt het trio trots.
“Onlangs zagen we een artikel van de eerste Marokkaanse Belg die zijn eigen bier had uitgebracht, maar voor zover we weten zijn er nog geen Turkse Belgen met hun eigen gerstenat. Misschien omdat de Turken zotter zijn van raki dan van bier? Al hebben we, de Turkse gemeenschap in Gent, de Belgische biercultuur toch wel omarmd hoor.”
Het bewijs daarvan is het enthousiasme dat het trio ontving van hun familie. “Je kan het zowel als dorstlesser maar ook als degustatiebier drinken”, zegt Hakan. “Het is verfrissend, maar ook gewoon lekker omdat het gemaakt is met drie Belgische hoppen en jeneverbes.” Die jeneverbes is een knipoog naar de achternaam van de broers: Ardic betekent jeneverbes in het Turks.
Het blonde bier werd gebrouwen bij Bierselect in Sint-Denijs-Westrem en is voorlopig enkel in de dagwinkel te koop. Maar de broers en neef willen het ook aanbieden in verschillende cafés en op kleine festivals zoals de Patersholfeesten. “Het zou heel fijn zijn als we het aanbod verder kunnen uitbreiden”, zegt Hakan nog. “Dit blond biertje met 6,5 procent alcohol is toegankelijk voor iedereen, maar het zou wel leuk zijn als we ook een donker bier of zwaarder bier kunnen aanbieden later.”