De zijgevel moet veel opener worden. Foto: 51N4E en NU architectuur De zijgevel moet veel opener worden. Foto: 51N4E en NU architectuur

Al 13 miljoen euro duurder dan gepland, maar wel erg ecologisch: zo gaat ‘verhoogd’ ICC in Citadelpark er uit zien

Door duurdere bouwmaterialen ligt de kostprijs al zo’n 13 miljoen euro hoger dan gepland, maar het vernieuwde ICC in het Citadelpark belooft wel indrukwekkend te worden. Plannen tonen een ecologisch congrescentrum dat een pak hoger is dan het huidige gebouw. De start van de werken is evenwel nog niet voor morgen.

Er zijn nieuwe plannen bekend voor de renovatie van het ICC in het Citadelpark. Eind juli keurde provincie Oost-Vlaanderen daarvoor de vergunning goed, al kan er nog tot eind augustus bezwaar ingediend worden tegen de plannen.

Wat staat er in de plannen?

Het nieuwe ICC zal geen fossiele energie meer verbruiken. Het gebouw wordt kleiner in oppervlakte, maar wel hoger. Om de voetafdruk van het gebouw kleiner te maken, wordt de Azaleahal gesloopt. Dat is een hal van 3.700 vierkante meter groot, aan de kant van de speeltuin. (lees verder onder foto)

Aan de zijkanten komen twee nieuwe ingangen. Foto: 51N4E en NU architectuur
Aan de zijkanten komen twee nieuwe ingangen. Foto: 51N4E en NU architectuur

Foto: 51N4E en NU architectuur
Foto: 51N4E en NU architectuur

“Er is een uitbreiding ingepland in de hoogte, ter compensatie van een deel van de afgebroken delen”, klinkt het bij schepen van Stadsontwikkeling Sami Souguir (Open VLD), die samen met schepen van Toerisme Bram Van Braeckevelt (Groen) verantwoordelijk is voor het congrescentrum.

Aan de kant van de Floraliënhal komt een open gevel, “om een grotere connectie met het park te maken”. Aan de oost- en westkant worden twee nieuwe ingangen geïnstalleerd, die beter moeten aansluiten op het SMAK en ’t Kuipke.

“Zo kunnen de ruimtes in het ICC flexibeler en functioneler worden ingezet”, klinkt het. De nieuwe ingangen worden verbonden door een ‘parkpassage’, waarlangs je dwars door het gebouw zult kunnen. (lees verder onder foto)

Zo zal het gebouw er aan de oostkant uitzien. Foto: 51N4E en NU architectuur
Zo zal het gebouw er aan de oostkant uitzien. Foto: 51N4E en NU architectuur

Een ‘parkpassage’ zal beide ingangen verbinden. Foto: 51N4E en NU architectuur
Een ‘parkpassage’ zal beide ingangen verbinden. Foto: 51N4E en NU architectuur

Voor wanneer zijn de werken?

Over de vernieuwing van het ICC wordt al jaren gesproken. Het moet een modernere hal worden, gericht op het congrestoerisme. De plannen kaderen ook binnen een breder toekomstplan voor de hele site, naast onder andere de uitbreiding van het SMAK en de vernieuwing van de Floraliënhal.

Volgens een eerste timing zouden de werken aan het ICC vorig jaar al gestart moeten zijn, en in 2024 afgewerkt. Maar die datum werd begin dit jaar nog eens uitgesteld. Net als de budgetten voor enkele andere grote projecten zoals de verbouwingen aan het Gravensteen en de Opera, werden die voor het ICC tijdens een besparingsronde naar de volgende bestuursperiode doorgeschoven. Onder andere door duurdere bouwmaterialen zou de kostprijs 13 miljoen euro hoger liggen.

Nochtans werd voor de vernieuwingsoperatie eerder al zo’n 30 miljoen euro uitgetrokken, waarvan een deel zou bijgedragen worden door de Vlaamse Overheid. Maar de start van de werken is momenteel voorzien voor begin 2026. Met een definitieve vergunning kan de Stad in de tussentijd wel al op zoek naar een aannemer.