Half september werden Sonia De Coster (59) en Rudi Debbaut (58) van frituur Over d’IJzers (voorheen frituur De Witte, red.) nog bekroond met de titel Beste Frituur door het Nieuwsblad . “We zouden ons klein kotje voor geen geld ter wereld willen inruilen”, klonk het toen.
Nog geen twee maanden later moeten ze noodgedwongen de deuren sluiten. “Ik word geopereerd aan mijn schouder en zal zeker een half jaar moeten revalideren”, zegt Sonia. “Intussen betalen we huur en lopen de kosten op. Dus moeten we keuzes maken. Onze frituur was al drie weken dicht. Nu hebben we besloten om definitief te sluiten.”
Verse stoverijsaus
Het kotje waarin Over d’IJzers ze krokant bakt, staat al sinds mensenheugenis op de hoek van de Oostveldstraat met de Stationsstraat, in de schaduw van psychiatrisch centrum Sint-Jan en het station van Eeklo. Als er geen overnemer wordt gevonden, valt wellicht het doek over Eekloos laatste echte frietkotje. Een stukje nostalgie dus, dat mogelijk verdwijnt.
De frituur stond bekend voor de frieten die je in puntzak kon meenemen, de verse stoverijsaus op grootmoeders wijze en de babbeltjes, met elkaar en met Sonia.
“De klanten vinden het jammer dat we sluiten, maar ik moet aan mezelf denken. Ik heb te lang met pijn gestaan in de frituur. Een scheurke is een scheur geworden. Als mijn pees afscheurt, dan sta ik nog verder van huis”, zegt de uitbaatster.
Tante Friet
Sonia – ook bekend als Tante Friet – is er het hart van in. “Natuurlijk ga ik het missen”, zegt ze. “Ik heb al veel traantjes gelaten, maar dit is de beste oplossing. Hopelijk vinden we snel een overnemer. En zeg nooit nooit. Misschien duik ik ooit nog op in een frituur, we hebben geen glazen bol. Frieten bakken was mijn lang leven. Maar het moet gaan, hé . Ik heb twee handen nodig om te kunnen bakken. En dat lukt nu niet. Mijn schouder heeft rust nodig. Gedwongen rust. Het was verder bakken of mijn gezondheid: ik kies voor het laatste.”